Toaca la Lugoj. Ediția a XI-a, la Biserica Ortodoxă ”Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”, din Dealul Viilor

Ediția a XI-a a manifestării „Toaca la Lugoj”, inițiată de către maestrul coregraf Puiu Munteanu, coordonatorul Ansamblului Folcloric „Lugojana”, va avea loc duminică, 9 aprilie, începând cu ora 13, la Biserica Ortodoxă ”Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”, din Dealul Viilor.

Evenimentul este organizat de Biserica Ortodoxă ”Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” și Casa de Cultura a Municipiului Lugoj.

„Evenimentul va avea loc în preajma bisericii, după Sfânta Liturghie de Florii și taina Sfântului Maslu, oficiat de un sobor de 7 preoți, care vor oficia și deschiderea evenimentului cultural „Toaca la Lugoj”. Vor participa copiii Ansamblului “Lugojana”, copiii prezenți duminică la sfânta Liturghie și enoriașii prezenți la Biserică. Adresăm invitația tuturor celor care doresc să-și amintească “ritmurile” toacei, practicată in perioada premargătoare Sfintelor Sărbători Pascale, de a ne onora cu prezența”, au transmis organizatorii.
Toaca este o rugăciune adusă lui Dumnezeu, care marchează trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic. Bătută la diverse ore, toaca punctează timpul de peste zi, chemând la rugăciune şi slujbă. Baterea în toacă, înainte de începutul slujbei, cheamă pe toţi creştinii în Biserică. Cântecul toacei face legătura între pământ şi cer, între uman şi divin, între ceea ce se cunoaşte şi ceea ce nu se cunoaşte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.