Termenul limită de depunere a Declarației Unice pentru impozitul pe venit a fost amânat

Guvernul a amânat termenul limită pentru depunerea Declarației Unice pentru impozitul pe venit.

Noul termen limită pentru depunerea Declarației Unice este data de 30 iunie 2020.

Totodată, Guvernul a aprobat propunerea Ministerului Finanțelor de a acorda bonificații de până la 10% tuturor persoanelor care vor plăti până la 30 iunie 2020 impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente veniturilor/câștigurilor obținute în 2019 din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor, transferul titlurilor de valoare, agricultură, silvicultură și piscicultură sau din alte categorii de venituri.

Conform unui comunicat al Ministerului Finanțelor, bonificația va fi aplicată pentru impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, datorate pentru veniturile realizate în anul 2019, pentru care există obligația depunerii Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Persoanele fizice vor primi o bonificație de 5% din impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligații fiscale anuale pentru anul 2019, dacă toate aceste obligații fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral până la data 30 iunie 2020 inclusiv.

De asemenea, va fi aplicată o bonificație de 5% din impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, pentru depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până la 30 iunie 2020 inclusiv. Aceasta se acordă numai dacă este îndeplinită condiția de acordare a bonificației pentru plata în termenul anunțat.

Acordarea bonificațiilor în anul 2020, se efectuează de către contribuabil prin înscrierea acesteia în mod distinct în Declarația Unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice, iar obligațiile fiscale de plată se determină prin diminuarea obligațiilor fiscale datorate cu valoarea bonificației.

Bonificațiile se acordă numai prin completarea și depunerea, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, a Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate – formular actualizat în acord cu noile prevederi, inițială sau rectificativă, în format simplificat, după caz.

Și contribuabilii care au depus Declarația Unică pentru veniturile realizate în anul 2019, indiferent de modalitatea de depunere, fără acordarea bonificațiilor, pot beneficia de acestea, prin depunerea unei declarații rectificative până la data de 30 iunie 2020 inclusiv.

În cazul în care plata obligațiilor fiscale anuale datorate pentru anul 2019 a fost efectuată până la data intrării în vigoare a ordonanței adoptate acum de Guvern, sau ulterior acestei date, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2020 inclusiv, aceasta se ia în considerare pentru acordarea bonificațiilor.

Pentru sumele achitate în plus față de obligațiile fiscale de plată aferente anului 2019, se aplică în mod corespunzător prevederile art.167 (compensarea) sau 168 (restituiri de sume), după caz, din Codul de procedură fiscală.

Declarația Unică poate fi depusă online, prin serviciul Spațiul Privat Virtual (SPV) ori pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată, precum și pe hârtie, la registratura ANAF ori prin poștă, cu confirmare de primire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.