Teatrul Cetății, la Festivalul Internațional „Lugoj Clasic”

Spectacolul de teatru al Companiei independente Arte-Factum, ”dosztoievskij b@r/reopening”,  va fi jucat miercuri, 26 octombrie 2022, în cadrul  Festivalului Internațional „Lugoj Clasic”, director artistic Aura Twarowska.

Centrul de Cultură și  Artă al Județului Timiș deschide astfel „Teatrul Cetății”, proiect de cultură comunitară, conceput de managerul Liliana Laichici ca o platformă de acces a comunităților la teatrul independent.

Evenimentul se va desfășura de la ora 18:00, pe scena Teatrului Municipal ”Traian Grozăvescu”, Lugoj.

Inspirat de  capodopera lui F.M. Dostoievski, romanul ”Crimă și pedeapsă”, spectacolul ”dosztoievskij b@r/reopening” este un eseu teatral despre conștiință, crimă și vinovăție: ”destructurăm și recompunem, cu mijloace teatrale, mecanisme extreme de validare a iluziilor despre noi înșine, procese  care au făcut din Rodion Romanovici Raskolnikov un ucigaș, pentru a înțelege ce mai înseamnă conștiința pentru oameni care au acum vârsta  studentului Raskolnikov, cum se raportează, intim și personal, oameni de orice vârstă, astăzi, la noțiunea de conștiință, căci în #dosztoievskij b@r toți sunem Raskolnikov (Все мы Раскольников). Totul se petrece în mintea lui Raskolnikov, în coșmarul lui, în delirul său ca un vehicul către înțelegere”, argumentează regizorul Levente Kocsárdi. Spectacolul a avut premiera absolută în ziua când s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui  Feodor Mihailovici Dostoievski, omul care a schimbat, pentru totdeauna, înțelegerea noțiunii de umanitate.

Rezultant al Labratorului de introspecție teatrală #artefactum, condus de Levente Kocsárdi, spectacolul are o distribuție din trei țări, cu patru debuturi de rol în  reprezentația de la Lugoj, care-i cuprinde pe actorii Alexandru Romescu, Maria Leca, Laura Gîrbovan, Darie Doklean, Larisa Belcea, Nina Troća,  Levente Kocsárdi, Ștefan Roman, Alexandru Popescu, Eduard Cristian, Bálint Előd și Flavius Ichim.

„Teatrul Cetății” este un program teatral, creativ și comunitar, a cărui arhitectură modulară se bazează pe  o platformă durabilă de parteneriat public-independent între Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și Asociația Culturală Arte-Factum.  Finanțat de Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, „Teatrul Cetății” este un proiect generat de nevoia de a restaura relația actor-spectator, de a utiliza teatrul și funcția sa socială, esențială, ca o forță concentrică de reconstrucție a comunităților. După cei doi ani de pandemie, marcați de restricții și incertitudini, în care teatrele au fost închise, redeschise condiționat, nevoite să se adapteze condițiilor dificile și impredictibilității, să experimenteze noi medii tehnologice și de expresie artistică și să-și forțeze limitele flexibilității, relația cu publicului s-a vulnerabilizat, reflexele spectatorului s-au estompat.

„Teatrul Cetății” își propune să refacă mecanismele angrenajului ce susține comunitatea de artiști și spectatori, o platformă de dezbatere a temelor actuale, sensibile și greu tangibile, în spectacole ce se adresează noii sensibilități și reflectă o realitate globală într-un echilibru fragil, amenințat; un teatru ai cărui artiști abordează subiecte acute, necesare. Proiectul propune spectacole urmate de sesiuni O&A sau de  dezbateri moderate de specialiști (psihologi, terapeuți, critici de teatru, educatori, traineri), cu o audiență targetată pe nevoile comunității.

Festivalul Internațional „Lugoj  Clasic”, fondat de mezzosoprana Aura Twarowska, este un eveniment cultural major al municipiului timișean. Organizată de Asociația Culturală „Enthousiasmos” și finanțată din bugetul local al Municipiului Lugoj, ediția a VII-a a festivalului se desfășoara în perioada 02-29 octombrie 2022, cu un program dens care include evenimente de muzică și teatru, arte vizuale, lansări de carte, forumuri civice și mobilizează atenția entuziastă a întregii comunități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.