Te-ai mutat recent într-o locuință din Lugoj? Află cum să-ți transformi noua locuință într-un „acasă” cald și primitor

Vine un moment în viață în care te simți pregătit să te desprinzi de confortul casei părintești și începi să-ți construiești viața pe cont propriu. Fie că te-ai mutat în chirie în contextul studiilor, fie că ai facut marele pas de a-ți întemeia un cămin alături de persoana iubită sau ți-ai achiziționat propria locuință pe puterile și resursele tale, tranziția de la vechiul ”acasă” la cel nou este un eveniment încărcat de emoții și provocări de tot felul.

Dincolo de procesul tehnic de amenajare, te vei afla în situația de a lăsa în urmă amintiri și fațete ale identității tale, întruchipate de fel și fel de obiecte atât de încărcate de semnificații care, însă, acum, în această etapă de viață, nu își mai au locul. 

De asemenea, alegerea mobilierului, a decorațiunilor și crearea unei ambianțe care să rezoneze cu tine, în așa fel încât să nu te simți un străin în propria casă, este un alt proces care te provoacă la introspecție și la o conexiune profundă cu tine insuți. Cel mai probabil, te afli în situația în care împarți noul „acasă” cu alte persoane, fie că vorbim de partener, familie sau colegi de facultate. Acest context implică multă empatie, tact, dar și fermitate în ceea ce privește propriile nevoi și dorințe, în așa fel încât să ajungeți la un rezultat care să împace toate părțile. 

Câteva idei practice care te vor ajuta să te simți „acasă” în noua locuință încă din prima zi:

  1. Umple frigiderul

Nu degeaba se spune că inima locuinței se află în bucătărie, și anume acolo unde se depozitează și se prepară bucatele delicioase care te încarcă cu energie și iți desfată simțurile. Chiar dacă încă ești în plin proces de amenajare, te vei simți mai ”acasă” odată cu prima cină preparată în noul spațiu de gătit. Așadar, umple frigiderul cu materie primă din belșug, dar și cu acele alimente care îți plac ție în mod deosebit.

       2. Decorează ambientul în nuanțe calde

Culorile calde, care amintesc de estetica armonioasă a naturii, te ajută să creezi în noua locuință un ambient plăcut, liniștitor. Așadar, în ceea ce privește cromatica de bază, orientează-te spre nuanțe neutre de maro, bej, crem care, în mod inconștient, îți vor aminti de stabilitatea și fermitatea pământului. Pereții, piesele de mobilier și un model simplu de parchet laminat, toate alese în tonuri calde, te vor destinde și te vor ajuta să te acomodezi mai ușor cu noua casă.

Pentru a personaliza decorul și a-i conferi un plus de creativitate, apelează la note de accent în culori mai puternice, sub forma accesoriilor și a obiectelor decorative.

          3. Amenajează dormitorul

În mod intuitiv, poate ai tendința să amenajezi cu prioritate sufrageria, holul și încăperile mai „vizibile” ale locuinței, însă nu mai puțină atenție merită dormitorul, deoarece acesta e locul în care te odihnești și te reîncarci cu energie. Sănătatea ta fizică, psihică și emoțională depinde în foarte mare măsură de calitatea somnului pe care îl ai în timpul nopții, așa că, încă din primele zile pe care le petreci în noua locuință, ai grijă să-ți creezi în aceasta încăpere un mediu cald și intim în care să te poți deconecta de zgomotul exterior. 

În concluzie, oricât de idilică pare ideea de independență și libertatea de a-ți crea după bunul plac mediul în care vei locui, tot acest proces te va solicita din multe puncte de vedere. Acum ai, însă, câteva soluții care să te ajute în a ușura toată această acomodare. 

 

(Sursa imagine – Shutterstock)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.