2019 vine cu… tarife majorate la colectarea gunoiului

Retim Ecologic Service SA va majora tarifele pentru colectarea gunoiului, începând din ianuarie 2019.

ADID Timiș împreună cu Retim Ecologic Service SA au anunțat modificarea tarifele pentru persoanele fizice şi juridice din zonele 0 și 1 ale județului Timiș, de la 1 ianuarie 2019.

Această modificare este cauzată de:

  • introducerea unei contribuției pentru economia circulară,
  • creșterea salariului minim pe economie,
  • creșterile repetate ale prețului combustibilului din ultimii ani,
  • creșterea numărului de gospodării de la care se efectuează colectarea.

Conform ordonanței de urgență a Guvernului nr. 74/2018, de la 1 ianuarie 2019 va intra în vigoare costul de mediu denumit “contribuția pentru economia circulară”. Valoarea acestei taxe a fost stabilită la 30 lei/tona de deșeuri depozitată, iar acest cost, în conformitate cu legislația aplicabilă, se va reflecta în tariful de colectare al deșeurilor.

Operatorul de colectare Retim va încasa această taxă de la utilizatorii serviciului printr-o suplimentare de tarif și o va plăti mai departe către operatorii instalațiilor de tratare, transport și depozitare a deșeurilor din județul Timiș. Destinația finală a acestei taxe este fondul pentru mediu gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu.

De asemenea, o suplimentare minimă se va aplica tarifului existent și pentru a acoperi creșterea de costuri generată de mărirea prețului combustibilului și mărirea salariului minim pe economie în perioada decembrie 2016 – decembrie 2018, adică de când a fost depusă oferta RETIM și până când RETIM a cerut recalcularea acestuia.

O alta cauză a majorării de tarif, atât în cazul populației urbane cât și a celei rurale din ambele zone, o reprezintă suplimentarea numărului de rute de colectare (echipaje și mașini adiționale) generată de creșterea numărului de locuințe și extinderea zonelor locuite din aceste localități în ultimii ani.

Zona 0 cuprinde municipiul Lugoj,  orașele Buziaș și Recaș, precum si comunele Balinț, Belinț, Bara, Bogda, Brestovăț, Boldur, Chevereșu Mare, Coșteiu, Criciova, Darova, Găvojdia, Ghizela, Nădrag, Nițchidorf, Racovița, Sacoșu Turcesc, Secaș, Știuca, Topolovățu Mare și Victor Vlad Delamarina.

Pentru zona 0 de colectare, tarifele aplicabile vor fi:

Lugoj Expres 2019 vine cu... tarife majorate la colectarea gunoiului Victor Vlad Delamarina tarife Retim populație Nădrag Lugoj gunoi Ghizela Găvojdia deșeuri Darova Criciova Coșteiu colectare deșeuri Buziaș Boldur Belinț Bara Balinț agenți economici

Propunerea de modificare a tarifelor a fost aprobată în Consiliul Director al ADID Timiș, urmând ca în perioada imediat următoare să fie ratificată prin Hotărâri ale Consiliilor Locale ale fiecărei localități din zonele 0 și 1, în vederea implementării noilor tarife începând cu luna ianuarie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.