Suspiciune de pestă porcină, la câțiva kilometri de Lugoj

La nivelul județului Timiș a fost activat Centrul Local de Control al Bolilor din cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență.

După cum au anunțat reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, prima ședință de lucru va avea loc duminică, 27 ianuarie, la ora 10, la Palatul Administrativ din Timișoara, în prezența tuturor reprezentanților instituțiilor deconcentrate din județ.

Măsura a fost luată după ce într-o gospodărie din localitatea Belinț, situată la câțiva kilometri de Lugoj, a apărut o suspiciune de pestă porcină africană.

„În seara zilei de 25 ianuarie 2019, a fost notificată, în urma examenelor de laborator efectuate de către D.S.V.S.A. Satu-Mare, o suspiciune de pestă porcină africană (PPA), la porcii dintr-o gospodărie, din localitatea Belinţ, judeţul Timiş. Conform procedurilor, probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului. În urma investigaţiilor preliminare, a rezultat că în perioada 10-11.01.2019 au fost cumpărate, de către două persoane din satul Belinţ şi o persoană din satul Bârna, un număr de 25 capete tineret porcin, de la o exploataţie situată în extravilanul localităţii Giroc, judeţul Timiş. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripţiile respective nefiind anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei. Până la data apariţiei rezultatului de laborator, muriseră 23 porcine. Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie”, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.