Suspiciune de botulism, la Fădimac! Focar cu 11 cazuri. Opt copii sunt internați în spital
Opt copii, cu vârste cuprinse între 3 și 8 ani, aflați în plasament la două familii de asistenți maternali din localitatea Fădimac (comuna Balinț), sunt internați în spital cu suspiciune de botulism.
În cadrul focarului au fost identificate 11 cazuri, din care 8 sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara, iar 3 cazuri, asimptomatice, se află monitorizate la domiciliu.
„Copiii internați au fost simptomatici. Șase dintre ei au dificultăți la înghițire și ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alți doi au in plus stări de somnolență și fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică și starea lor de sănătate s-a îmbunătățit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere. Unul dintre copii, un băiețel, a fost internat inițial la Spitalul de Copii Louis Țurcanu, în Secția de Terapie Intensivă, dar am decis să îl transferăm la noi, iar acum este într-o stare mult mai bună. Deocamdată, nu știm care a fost cauza infecției. Direcția de Sănătate Publică efectuează o anchetă în acest sens”, a anunțat asist. univ. dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.
De la toți copiii au fost prelevate probe și transmise la Institutul Cantacuzino din București.
„Au fost prelevate probe de la toți copiii și transmise la DSP, iar de acolo, mai departe, la Institutul Cantacuzino din București. Am și început să administrăm tratamentul. Am avut noi, în spital, câteva flacoane. Apoi, cu ajutorul Centrului Național de Control pentru Boli Transmisibile, am obținut alte doze, de la Drobeta Turnu Severin și Sibiu. Și mai avem în așteptare câteva doze pregătite să fie transferate în orice moment de la Târgu Mureș la Timișoara. Vreau să le mulțumesc colegilor de la DSP și de la unitățile care ne-au ajutat și ne-au trimis antitoxina botulinică, care neutralizează efectele bolii. Este pentru a două oară în mai puțin de 6 luni când ne luptăm cu o asemenea boală la Timișoara”, a precizat prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.
Reprezentanții DGASPC Timiș au anunțat că, de-a lungul timpului, copiii nu au avut probleme de sănătate grave. Problemele au început în data de 9 ianuarie 2024, când doi dintre copii, de la unul dintre asistenţii maternali, în vârstă de 8 ani şi 5 ani, au făcut gastroenterocolită acută și au fost internaţi la Spitalul Municipal din Lugoj din 9 până în 15 ianuarie. În 15 ianuarie au fost externaţi, cu recomandare de tratament. Au continuat anumite simptome (privirea fixă şi pleoapa căzută), care existau şi în timp ce se aflau în spital, fiind externaţi cu aceste probleme.
În data de 20 ianuarie, alţi doi copii de la doi asistenţi maternali au acuzat greutăţi la înghiţire, iar managerul de caz le-a recomandat asistenților maternali ca toți copiii să fie duși la medic, pentru evaluarea/reevaluarea stării de sănătate. În data de 20 ianuarie, asistenţii maternali au chemat Ambulanţa, care i-au dus pe toţi cei şapte copii de vârstă mică la Spitalul din Lugoj, pentru reevaluare.
Medicul de pe ambulanţă a fost cel care a făcut trierea copiilor şi a stabilit pe care să îi ducă la spital. Copiii de vârstă mare nu au fost duşi la spital, nu prezentau probleme de sănătate, având o stare bună. După evaluarea celor şapte copii la Spitalul din Lugoj, doar doi au rămas internaţi: o fetiţă de patru ani cu gripă şi un băieţel de cinci ani cu pneumonie incipientă.
În 22 ianuarie, starea băieţelului internat (cel de cinci ani) s-a deteriorat (saturaţie scăzută de oxigen), a început terapia cu antibiotic, iar în 23 ianuarie medicul curant a spus că starea sa a început să se îmbunătăţească, evoluţia în urma administrării de antibiotic fiind una pozitivă.
În 25 ianuarie, starea fetiţei de la Lugoj s-a deteriorat, iar medicii au transferat-o la Spitalul „Louis Ţurcanu” din Timişoara, iar în aceeaşi zi, după ce a apărut suspiciunea de a fi bolnavi de botulism, au transferat-o la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timişoara. În 26 ianuarie a fost transferat şi băieţelul de cinci ani la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș”.
În 26 ianuarie, echipa Direcţiei de Sănătate Publică Timiş s-a deplasat la Fădimac pentru ancheta medicală, la control a fost prezent şi medicul veterinar din localitate, care are în evidenţă animalele crescute în gospodărie şi a recoltat probe din alimente (miere, cârnaţi de casă, compot, dulceaţă, zacuscă, carne de la păsări, peşte, porc aflată în congelator), iar toate borcanele erau fără probleme.
Reprezentanții DGASPC Timiș au mai anunțat că, de la internare până în prezent starea de sănătate a copiilor s-a ameliorat.