„Strigăte de ajutor”, la Palatul Lugoj
În incinta Palatului Lugoj (fosta clădire a Prefecturii) va fi deschisă luni, 14 februarie, începând cu ora 17:00, expoziția „Cries for Help / Strigăte de ajutor”.
Expoziția prezintă material audiovizual însoțit de mărturii personale ale unor oameni care au fost cumva marginalizați, îndreptându-ne astfel atenția către cei care se confruntă cu diverse probleme.
Materialul documentar prezentat în expoziție este un produs al cercetărilor efectuate în 4 țări diferite, respectiv Grecia, Italia, Polonia și România, bazându-se pe 22 de interviuri cu persoane care au experimentat realitatea sau riscul excluziunii sociale. Mărturiile lor sunt însoțite de lucrări complementare ale unor artiști lugojeni.
Expoziția „Cries for Help / Strigăte de ajutor” aspiră să depășească granițele sociale, încercând să pună privitorul în poziția celuilalt, a străinului și, în cele din urmă, să evidențieze valoarea umanității ca acceptare a diversității.
Lucrările artiștilor plastici ne îndeamnă să auzim ca un strigăt ceea ce societatea noastră aude uneori ca o șoaptă. Activitatea este parte a implementării proiectului european „Mașinăria KASPAR: Creșterea conștientizării și participării artelor spectacolului pentru incluziunea socială” [www.kasparmachine.eu].
Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europeane, Programul Cadru Europa Creativă – CULTURĂ. Evenimentul va fi organizat și se va desfășura cu respectarea normelor de prevenire și răspândire a virusului SARS-CoV-2. astfel: participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii. Purtarea măștii este obligatorie pe toată durata activității.