Statuia Fericitului Episcop Martir Ioan Bălan a fost amplasată în fața Catedralei Greco-Catolice din Lugoj

Piața „Iosif Constantin Drăgan” din Lugoj a fost înnobilată cu statuia Fericitului Episcop Martir Ioan Bălan, care a fost amplasată chiar în fața Catedralei Greco-Catolice „Coborârea Spiritului Sfânt”.

Realizată din bronz, statuia este opera maestrului Simion Moldovan, din Reghin.

Episcopul Ioan Bălan s-a născut la Teiuş, la 11 februarie 1880. A studiat Teologia la Seminarul Central din Budapesta. În 1903 a fost hirotonit preot. Şi-a continuat apoi studiile la Viena. A revenit la Blaj, iar în 1909 s-a mutat la Bucureşti, unde se cerea un confesor greco-catolic.

În 1919 a revenit la Blaj, unde a fost numit Canonic Mitropolitan, iar în 1921 Rector al Academiei de Teologie Blaj. În 1929 a fost numit delegat în Comisia Vaticanului pentru redactarea Codului Canonic al Bisericilor Răsăritene.

În noiembrie 1936 a fost consacrat, la Blaj, ca şi Episcop al Lugojului, în urma numirii Episcopului Alexandru Nicolescu ca Mitropolit.

Refuzând trecerea la Ortodoxie, a împărtăşit soarta celorlalţi Episcopi greco-catolici, fiind arestat pe 28 octombrie 1948. A fost dus la mănăstirea ortodoxă de la Dragoslavele, apoi la Mănăstirea ortodoxă de la Căldăruşani (februarie 1949) şi de acolo la Penitenciarul din Sighetul Marmaţiei (mai 1950).

A fost mutat cu domiciliu obligatoriu la Mănăstirea Curtea de Argeş (1955). În 1956 a fost transferat la Mănăstirea ortodoxă de Maici de la Ciorogârla (lângă Bucureşti), unde a rămas în izolare până la sfârşitul vieţii. Nu a fost judecat şi nu a avut condamnare.

A încetat din viaţă într-un spital din Bucureşti, în ziua de 4 august 1959, și a fost înmormântat în cimitirul Belu catolic.

La 8 octombrie 2013, osemintele Episcopului Ioan Bălan au fost exhumate, iar la 3 noiembrie 2013 au fost așezate în Catedrala Greco-Catolică din Lugoj. 

Episcopul dr. Ioan Bălan a fost beatificat de Papa Francisc, pe Câmpia Libertății de la Blaj, la 2 iunie 2019, împreună cu ceilalți șase episcopi greco-catolici români – Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, ”uciși din ură față de credință în diverse locuri din România între 1950 și 1970”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.