stART Cinema 2023 – un an de succes în educația prin cultură la Lugoj

Proiectul stART CINEMA, organizat de Asociația Culturală Contrasens în parteneriat cu Primăria Municipiului Lugoj, marchează încheierea unui an prolific în domeniul educației culturale pentru tineri, cu un accent deosebit pe film, artă și societate.

Din iunie până în decembrie 2023, proiectul a adus la Lugoj multiple evenimente, contribuind semnificativ la dezvoltarea culturală a tinerilor, cadrelor didactice și operatori culturali din domeniu. În cadrul sesiunilor de formare, operatori culturali au beneficiat de experiența și cunoștințele transmise de Dana Sarmeș (expert medierea culturală a artelor vizuale) și Mihaela Tilincă (expert în Alfabetism și Lingvistică), iar cadrele didactice au fost îndrumate de Andrea Reisz (mediator și manager cultural, dezvoltator de programe de educație prin film) și Melissa Ivana (artist vizual și mediator cultural).

Un număr impresionant de peste 600 de elevi de la instituții de învățământ locale precum Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu”, Școala Gimnazială „Anișoara Odeanu”, Școala Gimnazială nr. 4 și Colegiul Național „Coriolan Brediceanu“ au participat la proiecții și ateliere interactive. De asemenea, elevii de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” au făcut o vizită la Timișoara și au participat la Taifas, festivalul de film și cultură balcanică. Un alt moment deosebit a fost participarea a peste 100 de elevi de clase primare la cineconcertul Le Cinéma des Origines, ținut la Teatrul Traian Grozăvescu Lugoj.

 

O viziune la stART Cinema 2024

Cu privire la anul 2024, suntem entuziasmați să anunțăm continuarea proiectului start Cinema. Acesta va include o sesiune nouă pentru mediatori și formatori, accentuând dezvoltarea profesională în domeniul educației cinematografice. De asemenea, vom organiza o sesiune specială dedicată profesorilor și educatorilor, consolidând astfel rolul crucial al educației prin cultură în formarea tinerilor.

Participarea la activitățile stART Cinema rămâne gratuită, iar pentru mai multe detalii despre proiect și modalități de înscriere, vă invităm să vizitați pagina web a proiectului: https://www.accontrasens.ro/pnrr-startcinema-lugoj/.

Profesorii care doresc să participe gratuit cu clasele de elevi, sunt rugați să se înscrie completând formularul: https://forms.gle/KadoBAQPw1DkcLW77.

În încheiere, dorim să mulțumim tuturor partenerilor, participanților și susținătorilor care au făcut posibil acest an. Împreună, privim cu încredere și entuziasm spre un nou an plin de oportunități educative și culturale în cadrul proiectului stART Cinema la Lugoj.

Proiectul stART CINEMA face parte din programul de finanțare al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă –„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată” și este un program strategic și structurat de educație cinematografică adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, profesorilor și mediatorilor culturali din localitatea Lugoj.

stART Cinema (cod PNRR 035) este un proiect organizat de Asociația Culturală Contrasens și finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Pilonul IV / Componenta 11 – Turism și cultură, INVESTIȚIA I5 „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”.

Proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Lugoj și realizat cu sprijinul CinEd.

Valoarea totală a proiectului este de 227.300 Lei.

Durata proiectului este de 15 luni, perioada de implementare a acestuia realizându-se în intervalul aprilie 2023 – iunie 2024.

Obiectivul proiectului constă în formarea de noi competențe profesionale în domeniul cultural pentru profesori și mediatori culturali prin abordări inovative, corelate cu curricula școlară care să capitalizeze know-how-ul existent și care să stimuleze audiențe noi. De asemenea, programul își propune dezvoltarea unui program de educație culturală transdisciplinar care diversifică publicul pentru filmul de artă și autor pentru 640 de copii și tineri din Lugoj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.