Spectacol militar comemorativ, închinat generalului-erou Drăgălina

Comemorare Caransebeş. Marţi 8 noiembrie 2016, a fost comemorat  eroul Banatului din Primul Război Mondial, general de brigadă – erou Ioan Drăgălina din Caransebeş, la 100 de ani de la moartea sa. Activitatea a fost organizată de Liceul Pedagogic C.D.Loga în parteneriat cu Asociaţia Militarilor în Rezervă şi Retragere “Lt.erou Petre Laţcu” din Lugoj.

Fiu al Banatului. Drăgălina s-a născut la 8 decembrie 1860 în oraşul Caransebeş. A făcut studii militare la Timişoara şi Viena fiind avansat în anul 1884 la gradul de sublocotenent (cu o stea la petliţă) în armata austro – ungară. În anul 1887  a demisionat din armata austro – ungară trecând graniţa în Regatul României unde s-a încadrat în armata română tot cu gradul de sublocotenent.

În armata regală română. Este avansat locotenent (1888), căpitan (1893), maior (1899), locotenent – colonel (1908), colonel (1911) fiind numit comandant al Regimentului 34 Infanterie din Constanţa. În anul 1915 este avansat general de brigadă fiind numit comandant al Sectorului de fortificaţii de pe Valea Prahovei.

La comanda diviziei. În anul 1916 este numit la solicitarea sa, comandant al Diviziei 1 Infanterie care se găsea în apărare la Turnu Severin. În prima zi de război, la 28 august 1916, divizia  sa a ocupat înălţimile din sudul Banatului eliberând după câteva zile oraşul Orşova, stopând până în luna octombrie ofensiva inamică.

La comanda Armatei 1. Ca urmare a declanşării unei ofensive austro – germane pe Valea Jiului, la 11 octombrie generalul Drăgălina este numit comandant al Armate 1 cu misiunea de a stopa forţele inamice. Chiar în prima zi, generalul a dat următorul ordin de zi:”Ofiţeri şi soldaţi ai Armatei I-a române, din acest moment am luat comanda armatei şi cer imperios la toţi, de la General la soldat: în primul rand apărarea cu viaţa a sfântului pământ al ţării noastre, apărarea  vetrei strămoşeşti, a ogorului şi a cinstei numelui de roman. Cer la toţi cea mai deplină ascultare şi cea mai strictă executare a ordinelor. Trupa care nu înaintează, să moară pe loc”.

Rănirea grav a generalului. Chiar a doua zi pleacă pe front pentru a vorbi cu comandanţii  situaţia din prima linie. La întoarcere, maşina este atacată de un grup de cercetaşi inamici  infiltraţi în dispozitivul de apărare românesc, care îl rănesc grav. Este transportat la Craiova unde se hotărăşte amputarea braţului stâng. Dar la solicitarea Marelui Cartier General este trimis la Bucureşti, dar din cauza aglomeraţiei de pe tren rana i se infectează. Ajuns la Spitalul Militar la 16 octombrie  îi este amputat braţul stâng. Însă spre seară se declanşează septicemia. Moare la 24 octombrie/ 6 noiembrie stil nou. Înainte de a muri, a solicitat fiului său să-l îndrepte spre Banat, în speranţa că nu va fi uitat niciodată de bănăţeni.

Monumentul din Lugoj. La iniţiativa colonelului Apostolescu Constantin, în anul 1931 a fost ridicat monumentul închinat generalului Ioan Drăgălina, în faţa Regimentului 42 Artilerie.

Spectacol militar comemorativ. În semn de omagiu adus generalului Drăgălina şi al eroilor din Primul şi Al doilea Război Mondial din oraşul Caransebeş, 5 profesoare (Bauer Dugalia Anette, Ana-Maria Arşovan, Anişoara Rusulescu Camelia, Daniela Fara şi Maria Voicu)  împreună cu 34 de eleve de la Liceul  C.D.Loga au desfăşurat pe bază de voluntariat un spectacol militar de excepţie la Casa de Cultură. În încheiere eleva de cl.V Elena, a recitat o poezie închinată generalului Drăgălina care i-a impresionat profund  pe toţi spectatorii. A fost cel mai deosebit  şi frumos spectacol  altfel, din istoria oraşului Caransebeş.

 

Asociaţia Militarilor în Rezervă şi Retragere ”Lt. erou P. Laţcu”Lugoj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.