Solicitare revoluționară! Zece persoane propuse să primească titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Lugoj

Lugojul este al doilea oraş liber de dictatură comunistă din ţară.

Pentru a marca aniversarea a 30 ani de la  Revoluția Română din Decembrie 1989,  Asociaţia de revoluţionari “16-21 Decembrie 1989” a solicitat Primăriei Lugoj acordarea titlului de “Cetăţean de Onoare” unor revoluţionari, care au contribuit ca Lugojul să devină, în 20 decembrie 1989, primul oraş, după Timişoara, eliberat de dictatura comunistă, și au avut “un rol decisiv în victoria Revoluției,  fiindu-le recunoscute meritele în baza legii nr. 341/2004 – legea recunoștinței pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989”.

Au fost propuși să primească distincția:

  •  Trifon Nicolae Toma
  •  Eugenia Gaidoș
  •  Daniela Tudora Lostun
  •  Ștefan Constantin Letcă
  •  Andrei Gurmay
  •  Petrică Dorin Balint
  •  Doru Ursulescu
  •  Dorel Nacu
  •  Gheorghe Bologa
  •  Vasile Covaci

Reprezentanții municipalității lugojene au anunțat și că, la Primăria Municipiului Lugoj a sosit și o adresă din partea Guvernului României, Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (SSRML), prin care a fost transmis „avizul favorabil” pentru cele 10 persoane propuse să primească titlul de “Cetăţean de Onoare al municipiului Lugoj”.

„Primăria Municipiului Lugoj va soluționa solicitarea asociației lugojene de revoluționari în conformitate cu Regulamentul privind acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Lugoj aprobat de Consiliul Local al Municipiului Lugoj. Menționăm că această solicitare nu este singulară, până în prezent Primăria Municipiului Timișoara acordând în semn de recunoaștere pentru meritele revoluționarilor peste o sută de titluri de Cetățean de Onoare  al Municipiului Timișoara, la propunerea diverselor asociații de revoluționari”, se menționează în comunicatul Primăriei Lugoj.

Revoluționarii lugojeni nu sunt la prima solicitare de acest fel.

Și în anul 2004, când s-au împlinit 15 ani de la Revoluția din Decembrie 1989, două asociaţii de revoluţionari – Asociaţia de revoluţionari “16-21 Decembrie 1989” şi Asociaţia de luptători în revoluţie “Flacăra Revoluţiei Lugoj 1989” – au solicitat Consiliului Local Lugoj acordarea titlului de “Cetăţean de Onoare” unor revoluţionari. Atunci au fost propuşi să primească distincția 23 de revoluţionari: Mircea Bejan, Petrică Balint, Doru Ursulescu, Daniela Tudora Lăstun, Iosif Kovacs, Nicolae Trifon Toma, Aurel Boiciuc, Stanislav Kurin, Vasile Covaci Pădurean, Vasile Indru, Tudorin Burlacu, Stelian Siniteanu, Dorel Nacu, Gheorghe Arjoca, Iosif Căpăţână, Creţu Stoicănescu, Mihai Weber, Dan Haica, Ştefan Lăzărel, Mihai Săndulescu, Vasile Muntean, Gheorghe Cliciovan şi Petre Antoni.

Iar proiectul de hotărâre a fost iniţiat de către membrii de atunci ai Comisiei de învăţământ, sănătate, familie, activităţi social-culturale, culte, protecţia copiilor, tineret şi sport a Consiliului Local Lugoj – consilierii Francisc Boldea (PSD), Ioan Ambruș (PNL) și Dragoș Ivan (PDL).

Atunci, proiectul de hotărâre nu a mai fost discutat în Consiliul Local Lugoj (deși a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare, la propunerea consilierului PSD Francisc Boldea), după ce președintele de ședință a prezentat un memoriu adresat Consiliului Local de către fostul primar Virgil Turcan, cel care a deschis „cutia Pandorei a Cetățenilor de Onoare”.

După Revoluția din Decembrie 1989, titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Lugoj a fost acordat, post-mortem, celor trei eroi martiri lugojeni: Valentin Rosada, Dan Brocea și Norbert Pongratz.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.