Sincopă administrativă! Lugojul – fără primar și viceprimar, de la 1 iulie 2024

Niciun consilier local nu vrea funcția de viceprimar, cu atribuții de primar, și să conducă destinele municipiului Lugoj în următoarele trei luni, până când, conform legii, noul primar ales își va prelua mandatul.

În ședința Consiliului Local de joi, 27 iunie, nu a fost făcută nicio propunere pentru funcția de viceprimar, astfel că proietul de hotărâre privind „constatarea încetării, ca urmare a demisiei, a mandatului de viceprimar al municipiului Lugoj, al domnului Blidariu Bogdan Ștefan și alegerea viceprimarului municipiului Lugoj” nu a mai fost supus la vot.

Liberalii din conducerea Primăriei Lugoj – Bogdan Ștefan Blidariu, viceprimarul care a preluat atribuțiile de primar în urmă cu doi ani, și Adrian Serendan  care a preluat atribuțiile de viceprimar – au demisionat din funcții începând cu data de 1 iulie 2024, considerând că este un gest de responsabilitate să lase locul echipei PSD, care a câștigat alegerile, să își înceapă activitatea în cadrul primăriei cât mai repede. 

„În 2020 am fost ales viceprimar și în urmă cu doi ani am preluat atribuțiile de primar. Am ajuns astăzi într-un punct în care lugojenii au ales, într-un mod covârșitor, o nouă conducere. Mi se pare de bun-simț și un gest normal să le dăm celor care au câștigat alegerile posibilitatea de a începe imediat activitatea în cadrul Primăriei Municipiului Lugoj.

Din punct de vedere administrativ, de la 1 iulie plec eu, pleacă domnul Serendan, care a preluat atribuțiile de viceprimar, mai pleacă administratorul public al municipiului și încă trei consilieri personali – domnul Buciu și încă două colege excepționale care au muncit foarte mult la proiecte pe fonduri europene. Am făcut toate demersurile necesare, aceste persoane au fost deja înlocuite din aceste proiecte europene, alți colegi din primărie au preluat aceste atribuții. Nu e vorba de niciun blocaj, proiectele merg mai departe. Noi o să facem și o radiografie și o să arătăm cum lăsăm primăria și instituțiile subordonate. 

Nu facem altceva decât să le dăm posibilitatea celor de la PSD să numească un nou viceprimar care să preia atribuțiile de primar și care poate să angajeze trei consilieri personali și să desemneze un consilier care să preia atribuțiile de viceprimar, dar și un administrator public al municipiului. Le dăm posiblitatea să își înceapă activitatea cu data de 1 iulie 2024. Mi se pare logic ca și noul primar ales să vină cât mai repede și să își pună amprenta și să facă ceea ce a promis pentru lugojeni. Mi se pare un gest firesc, de normalitate, să lăsăm locul celor care au câștigat alegerile, cu mențiunea că vom rămâne în Consiliul Local și vom încerca să punem umărul pentru binele acestei comunități”, a spus Bogdan Ștefan Blidariu.

Iosif Crăciunescu, liderul consilierilor PSD din Consiliul Local Lugoj, le-a transmis liberalilor demisionari din conducerea Primăriei Lugoj că au, în urma votului din 27 septembrie 2020, responsabilitatea să își ducă mandatul până la capăt, precizând că PSD va prelua administrația locală începând din luna octombrie.

„Pe 27 septembrie 2020, lugojenii au votat în mod covârșitor Partidul Național Liberal atât la primar, cât și la Consiliul Local, dumneavoastră obținând o majoritate covârșitoare. Mandatul, conform legii, este de 4 ani, acesta încheindu-se la 27 septembrie 2024. așa că dumneavoastră aveți responsabilitatea votului din 27 septembrie 2020 să duceți mandatul până la capăt. Iar în ceea ce privește alegerile din 9 iunie 2024, PSD a câștigat atât la primar cât și la Consiliul Local și vă asigurăm că din octombrie vom prelua administrația locală, atât la primar, cât și la Consiliul Local”, a spus consilierul socialdemocrat Iosif Crăciunescu.

Și Călin Dobra, noul primar ales al municipiului Lugoj a anunțat că își va începe mandatul, potrivit legii, în luna octombrie, subliniind faptul că scopul său nu este să numească persoane care să asigure interimatul. 

„Am câștigat alegerile! Și spun, încă o dată, MULȚUMESC lugojenilor pentru votul lor. Mandatul meu începe, potrivit legii, în luna octombrie. Îmi doresc să îl preiau civilizat de la oamenii care au condus administrația locală în ultimii 4 ani. Din respect pentru cetățeni nu o să intru în jocurile edililor demisionari. Scopul meu NU este să numesc persoane care să asigure interimatul. Cer decență, responsabilitate și respect, nu față de mine, că nu am astfel de pretenții de la cei care s-au aflat în fruntea Primăriei Lugoj, ci față de lugojeni, care nu au nicio vină că acești oameni fac tot ce pot ca să blocheze activitatea primăriei”, a transmis Călin Dobra, președintele PSD Lugoj.

Astfel, fără primar și viceprimar în funcție, municipiul Lugoj se va afla, începând de luni, 1 iulie, într-o situație de… blocaj administrațiv.

„Secretarul preia rezolvarea problemelor curente doar dacă nu există primar, viceprimar și Consiliul Local este dizolvat. Practic, de luni, tot ce înseamnă acte care ar trebui emise de primar și viceprimar nu se mai emit, nu se mai pot convoca ședințe de Consiliu Local și nu se pot promova proiecte de hotărâri. Din punctul meu de vedere vom fi într-o situație de blocaj administrativ”, a precizat Dan Ciucu, secretarul municipiului Lugoj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.