Simpozion și triplă lansare de carte, la Cercul Militar Lugoj
O amplă și interesantă manifestare culturală a avut loc, joi după-amiază, la Cercul Militar Lugoj. Este vorba de simpozionul ”Eminescu, ziaristul”, urmat de o triplă lansare de carte: ”Lumini și Ove” (Casa de Editură Exclusiv, Petroșani, 2022), de Mirela Cocheci (poezie); ”Picătură de iubire” (Editura Eurobit, Timișoara, 2022), de Aurel Constantin Muntoiu (poezie religioasă); ”Pandemie și patriotism” (Editura Waldpress, Timișoara, 2022), de Dumitru Buțoi (versuri) și Cristinel Vecerdea-Criv (ilustrații).
Evenimentul cultural a fost organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala UZPR ”Valeriu Braniște” Timiș și Cercul Militar Lugoj, în parteneriat cu Asociația Cultural Umanitară ”Luceafărul de Vest” Timișoara și Mișcarea Națională pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (MNADOR) Timișoara.
Cuvântul de bun venit a fost adresat de Dumitru Buțoi, vicepreședintele Filialei UZPR ”Valeriu Braniște” Timiș și de preotul militar Emanuel Gafița.
În cadrul simpozionului au fost prezentate comunicări interesante și inedite. Astfel, Ioan Bedoia a evocat vizitele lui Eminescu în Banat, împreună cu trupa de teatru a lui Mihail Pascaly, din anul 1867, cu numeroase reprezentații la Lugoj, Timișoara, Arad și Oravița. Vorbitorul a subliniat că actorii – între care tânărul, de 17 ani, Mihai Eminescu avea rolul de suflueur – au fost foarte bine primiți de bănățeni mai ales la Lugoj și Oravița.
La rândul său, prof. Dumitru Mnerie a vorbit despre Eminescu și Slavici, ca ziariști, adăugând că prietenia lor s-a închegat la Viena și a continuat în țară, cu toată opoziția Eleonorei Slavici, care a a căutat mereu să-l îndepărteze pe soțul ei de ziaristică și de Eminescu.
În expunerea sa, scriitoarea Constanța Sylvia Hârceagă a făcut o trecere în revistă a activității jurnalistice a lui Eminescu, începută în 1870, la Viena și continuată în țară, la ”Curierul de Iași”, ”Timpul” și multe alte publicații, subliniind că Mihai Eminescu a fost un vizionar, iar opera sa ziaristică – 1500 de articole filosofice, politice, economice sau sociologice – este și acum foarte actuală.
Profesorul Gheorghe Lungu a vorbit apoi despre blestemul în poezia „Doina”, a lui Eminescu, făcând referire și la blestemul lui Decebal și moartea lui Traian. El a evidențiat faptul că pe împăratul Traian, care a plănuit o expediție în India, blestemul lui Decebal l-a ajuns în Asia Mică, unde s-a îmbolnăvit și a decedat în 10 august 117, în aceeași zi, la exact 11 ani după moartea viteazului rege dac.
Despre versurile din volumul ”Lumini și Ove” al poetei și plasticianei, Mirela Cocheci, scriitorul și jurnalistul Nicolae Toma a spus: ”Vreau să remarc o poezie optimistă învăluită de energie pozitivă, descoperită doar la femei, cu o încărcătură umană dincolo de imagini și de emoțiile transmise. Mirela Coheci scrie cu ușurință și în vers clasic și în vers alb”.
Referindu-se la volumul de poezie religioasă ”Picătură de iubire” al lui Aurel Constantin Muntoiu, scriitorul Dumitru Buțoi a precizat: ”Este o carte echilibrată și bine structurată ce cuprinde 48 de poeme, o carte de referință pentru orice credincios, pentru că autorul ei este preocupat de starea de fericire a omului în această lume”.
Apoi a fost prezentat și volumul ”Pandemie și patriotism” semnat de Dumitru Buțoi și Cristinel Vecerdea-Criv, depre care poeta Maria Rogobete a spus: ”În această carte se regăsesc gândurile multor oameni de pe mapamond. Este o carte unică ce va rămâne în sufletul cititorilor, iar în viitor va avea o mare valoare”.
”Cartea primește un plus de valoare prin al doilea coautor renumitul Cristinel Vecerdea – Criv”, a spus, în completare, publicistul Nicolae Toma adăugând, ”Îmbinarea dintre poezie și ilustrații dă putere cuvântului scris, dar în același timp și imaginea poate fi privită ca exprimare mai complexă. Împreună scot în evidență momentele epopeice, generate de pandemie, pe care le-am trăit și se pare că încă nu am scăpat definitiv”.
În final, autorii au oferit doritorilor câte o carte cu dedicație și autograf.
Nicolae Laiețiu