Ședință de consiliu cu strigături, acuze, cereri de demisie și… voturi împotrivă

Consilierii lugojeni au fost muștruluiți zdravăn în ultima ședință a Consiliului Local Lugoj, când primarul Francisc Boldea a încercat, pentru a treia oară, să promoveze un proiect de hotărâre necesar pentru ca municipalitatea să preia un imobil (teren și clădiri) de la Ministerul Apărării Naționale, pe care se află și drumul de acces în cartierul Militari.

Le ședință au participat mai mulți cetățeni din cartierul Militari și reprezentanți ai unor organizații civice, dar și președintele PNL Lugoj, Claudiu Buciu, care a solicitat informații suplimentare din partea autorităților locale privind punerea în practică a acestui proiect, care prevede și construcția a 64 de apartamente într-una dintre clădirile ce vor fi preluate, din care 30 de unități locative trebuie cedate, în decurs de cinci ani, Ministerului Apărării Naționale.

În cadrul discuțiilor privind acest proiect de hotărâre a luat cuvântul și unul dintre locuitorii cartierului, care a dorit să prezinte „adevăratele probleme” cu care se confruntă locuitorii din Militari, dar nu a fost lăsat, motivându-se că dezbaterile vizează doar accesul în cartier.

După această intervenție, au luat cuvântul câțiva reprezentanți ai unor organizații civice, care nu s-au sfiit să-i admonesteze pe consilierii PNL, PMP și unul dintre independenți, care au îndrăznit să nu fie de acord cu proiectul inițiat de primarul Francisc Boldea. S-a vociferat mult și s-a folosit un ton mult prea ridicat pentru o ședință de consiliu local, fără ca președintele de ședință, consilierul Ioan Haneș (ALDE) să aibă vreo reacție.

„De ce nu vă faceți datoria? Sunteți la dispoziția cetățenilor din Lugoj care vă plătesc! Mâine ar trebui să vă dați demisia!”, “Votați numai în interese proprii! Lipsiți de la ședințe nemotivat! Nu vă e rușine?”, “Nu faceți nimic pentru lugojeni! Ne-am săturat!”, “Citiți statutul ca să vedeți ce aveți de făcut! Sunteți aleși și votați să faceți și să soluționați problemele cetățenilor, nu împotriva lor, prin absentare și sfidarea lugojenilor!”, “Pe spatele nostru, al cetățenilor, stați dumneavoastră aici! Trebuie să faceți ceva și pentru noi, nu să vă bateți joc de noi! Nu vă e rușine? Nu faceți nimic pentru cetățeni!”, au fost câteva din apostrofările adresate consilierilor lugojeni.

Acuzați că nu vor binele cetățenilor din cartierul Militari, care ar putea rămâne fără drumul de acces în cartier dacă proiectul inițiat de primarul Boldea nu este votat, consilierii PNL au propus un amendament prin care să se solicite Guvernului României emiterea unei hotărâri pentru acordarea dreptului de servitute asupra terenului pe care este construit drumul de acces. Amendamentul nu a fost însă votat de către consilierii PSD-ALDE, după ce primarul Francisc Boldea a susținut că prin amendamentul făcut de liberali se solicită, de fapt, un alt proiect de hotărâre.

„Primarul Boldea a declarat că pentru a construi 64 de apartamente (din care 30 vor fi date la schimb către MApN) va aloca suma de 2.500.000 de euro. Cu această sumă se pot cumpăra circa 100 de apartamente pe piața liberă din Lugoj. PNL, PMP și consilierul independent Liviu Brindușoni s-au opus unei asemenea aberații și au propus urmaătorul amendament, exclusiv pentru a rezolva problema accesului în cartierul Militari: „acordarea dreptului de servitute de trecere asupra imobilului teren în suprafață de… (urmează a fi determinată) ce urmează a fi dezmembrat din imobilul înscris în CF numărul 405978 și care în prezent are destinația de acces în cartierul Militari“. Din păcate, consilierii PSD, la ordinul lui Boldea, s-au abținut, iar amendamentul a căzut la vot. PSD&Boldea demonstrează că alte interese îi conduc în această „afacere“ paguboasă pentru municipiul Lugoj”, susține Claudiu Buciu, președintele PNL Lugoj.

În final, proiectul de hotărâre inițiat de primarul Francisc Boldea a fost supus pentru a treia oară la vot, dar nici de această dată nu a întrunit numărul necesar de voturi (două treimi), cei doi consilieri PMP votând “împotrivă”, iar liberalii Bogdan Blidariu, Mihai Agache și Mihai Anghel, împreună cu independentul Liviu Brândușoni (acuzat și că filmează ședințele Consiliului Local) s-au abținut.

Proiectul de hotărâre se referă la solicitare către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea din domeniul public al Statului Român și din administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al Municipiului Lugoj a unei părți din imobilul 1252, situat în municipiul Lugoj, strada Timișorii, nr.  124. Preluarea în proprietatea publică a municipiului Lugoj a părții din imobil se face în interes public local, iar după preluarea imobilului 1252 Lugoj – parțial, în suprafață de 8.250 de metri pătrați, acesta va intra într-un program de sistematizare, în termen de 5 ani, în vederea realizării de utilități necesare cartierului nou creat, de reabilitare și transformare a pavilionului A4, conform documentației de avizare a lucrării de intervenție “Recompartimentare și amenajare 64 de apartamente bloc 2 MApN Lugoj” (proiect nr. 1740/2010), aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 183/25 noiembrie 2010. Din cele 64 de apartamente, Consiliul Local Lugoj ar trebui să cedeze 30 de unități locative Ministerului Apărării Naționale, într-un termen de 5 ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.