Se testează, din nou, sistemul RO-ALERT

În perioada 18 – 30 iulie 2019, la nivelul județului Timiș va avea loc o nouă rundă de testări ale sistemului RO-ALERT.

Activitatea are scopul de a examina funcționarea sistemului, prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone.

În județul Timiș, mesajele vor fi transmise conform următorului calendar:

  • ?18.07.2018, în intervalul orar 10:00-12:00 – Lugoj;
  • ?19.07.2018, în intervalul orar 10:00 – 12:00 – Ohaba Lungă, Făget, Margina;
  • ?22.07.2019, în intervalul orar 10:00 – 12:00 – Pietroasa, Tomești, Curtea, Fârdea, Nădrag, Criciova, Barna, Dumbrava, Gavojdia, Traian Vuia, Mănăștiur, Bethausen, Bara, Balint, Coșteiu, Victor Vlad Delamarina, Știuca, Darova, Ghizela, Brestovăț;
  • ?23.07.2019, în intervalul orar 09:00 – 12:00 – zona dintre localitățile Recaș – Brestovăț – Topolovățu Mare, zona dintre localitățile Mănăștiur – Făget – Dumbrava, zona dintre localitățile Fârdea – Barna – Nădrag, zona dintre localitățile Racovița – Boldur – Buziaș;
  • ?24.07.2019, în intervalul orar 09:00 – 12:00 – toate unitățile administrativ teritoriale care se învecinează cu localitățile din alte județe;
  • ?25.07.2019, în intervalul orar 10:00-12:00 – toate unitățile administrativ teritoriale de pe raza județului Timiș;
  • ?26.07.2019, în intervalul orar 09:00 – 12:00 – toate unitățile administrativ teritoriale de pe raza județului Timiș;
  • ?30.07.2019, în intervalul orar 09:00 – 12:00 – toate unitățile administrativ teritoriale de pe raza județului Timiș.

Telefoanele configurate pentru recepția mesajelor RO-ALERT și care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recepționa următorul mesaj „TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție” . Modurile de afișare și sunetele de avertizare sunt diferite în funcție de modelele telefoanelor mobile.

Pentru a primi mesajele transmise de IGSU și structurile sale teritoriale, recomandăm cetățenilor să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare. Informațiile privind configurarea telefoanelor, în funcție de model și de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziția publicului pe portalul www.ro-alert.ro și pe site-urile operatorilor publici de rețele de comunicații mobile.

Asigurăm opinia publică asupra necesității și utilității derulării acestor activități de testare a sistemului.

Din momentul operaționalizării Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) și până în prezent, au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populației, în situații reale. Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urși), toate aceste situații au impus avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populația a fost informată de existența pericolului imediat și a putut adopta măsurile de autoprotecție.

Ce este Sistemul RO-ALERT?

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării și alarmării populației în situații de urgență, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră.
Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele rețelelor de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de comunicații mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile și configurate corespunzător care se afla în acele zone.

Când se transmit mesaje RO-ALERT?

Mesajele sunt difuzate doar în situații majore de urgenta, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Ce tipuri de telefoane recepționează mesajele RO-ALERT?

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.

Nu este nevoie sa aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT.

Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea Configurare telefon, de pe portalul www.ro-alert.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.