Se caută voluntari care să ajute copiii instituționalizați din Lugoj să ajungă mari

Vreți să fiți voluntari și să petreceți trei ore pe săptămână cu copiii din centrele de plasament și de zi pentru a-i asculta, încuraja și ajuta să învețe mai bine? Prin programul educațional ”Ajungem MARI”, dezvoltat de Asociația Lindenfeld, puteți face acest lucru!

Programul educațional ”Ajungem MARI” Timiș caută cel puțin 30 de voluntari care să le fie alături copiilor din centrele de plasament și de zi din Lugoj. Voluntarii vor merge săptămânal în centre să îi ajute pe copii la teme, să recupereze materia școlară și să se bucure de jocuri și activități interactive.

Copiii instituționalizați, care nu mai au familia aproape sau care vin din medii cu multe lipsuri, au nevoie de oameni calzi care să îi asculte, să îi învețe și să îi încurajeze permanent. Peste 60 de copii din Lugoj așteaptă prieteni voluntari.

Programul educațional ”Ajungem MARI” sprijină copiii pe termen lung, iar cu unii copii se lucrează chiar de cinci ani, de la începutul programului, care a pornit în București și se desfășoară și în alte 24 de județe. În Timiș, programul a demarat în 2015 și echipa ”Ajungem MARI” Timiș numără acum peste 170 de voluntari care merg la centrele de plasament și de zi din Timișoara și Recaș, unde sprijină peste 250 de copii.

E nevoie de oameni calzi, din comunitate, care să le dea curaj copiilor. Echipa ”Ajungem MARI” Timiș își dorește să poată ajută și copiii din Lugoj, unde doar trei voluntari lucrează în prezent și nu pot acoperi nevoia de atenție a tuturor copiilor.

”Ceilalți copii își doresc să participe la activități și, cu siguranță s-ar bucură mult să aibă voluntari care să îi viziteze, să le ofere sprijin la teme, să îi asculte, să se joace cu ei, să îi scoată din centru din când în când. E nevoie de oameni calzi, din comunitate, care să le dea curaj copiilor și speranța pentru un viitor mai bun. Iar ce le dăruiești tu este atât de puțîn față de satisfacția pe care o simți când le vezi bucuria că au învățat ceva cu ajutorul tău sau că au descoperit ceva nou, că s-au simțit liberi și fericiți”, spune Adriana, coordonator ”Ajungem MARI” Timiș.

Copiii sunt foarte încântați de activități și îi așteaptă pe voluntari la ora și ziua stabilite sau deseori îi roagă să mai stea puțin peste program, să se joace sau să facă exercițîi suplimentare. De asemenea, copiii abia așteaptă și să iasă din centre cu voluntarii, la film, în parc, la patinoar sau în excursii, iar acestea le devin cele mai frumoase amintiri.

Cei care doresc să sprijine copiii din Lugoj prin voluntariat vor participa la un training inițial și vor fi repartizați în funcție de abilitățile și de programul lor (în timpul săptămânii sau în weekend). Ei vor merge timp de opt luni în perioada aprilie-noiembrie 2020 în echipe de 2-4 voluntari la grupe de 3-6 copii pentru ședințe de recuperare sau pregătire școlară, ateliere de cunoștințe generale și ateliere creative. Implicarea este de trei ore săptămânal. Vârstă minimă pentru voluntariat este de 16 ani, iar pentru a putea sprijini adolescenții este nevoie mai ales de implicarea adulților.

În Timișoara și Recaș echipele de voluntari sunt complete în prezent, iar cei care doresc să să se implice se pot înscrie începând cu luna iulie pentru anul școlar 2020-2021. Până atunci sunt rugați să completeze un scurt formular pe site-ul www.ajungemmari.ro la secțiunea “Devino voluntar”, unde își pot lasă datele pentru a fi contactați când se va da startul perioadei de înscrieri.

„Ajungem MARI” este un program desfășurat de Asociația Lindenfeld, care susține pe termen lung educația copiilor și tinerilor instituționalizați și din medii defavorizate pentru a ajunge mari, adulți fericiți, încrezători, responsabili și independenți. Peste 1.600 de voluntari lucrează săptămânal cu peste 2.500 de copii și tineri de 3-20 de ani din centre de plasament, centre de zi, căsuțe și apartamente de tip familial, în parteneriat cu instituții de stat și centre private din București și 24 de județe.

 

3 comentarii la „Se caută voluntari care să ajute copiii instituționalizați din Lugoj să ajungă mari

 • 9 ianuarie 2021 la 20:17
  Permalink

  Aș dori și eu sa fiu voluntar

  Răspunde
 • 6 aprilie 2021 la 13:44
  Permalink

  Dacă mai este posibil să se facă inscrieri pentru voluntariat, unde se poate face?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.