Săptămână europeană pentru elevii de la HasdEU

Nouă elevi de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj au participat, în perioada 12-16 mai 2025, la o mobilitate Erasmus+ în Franța, la Lycee Marcel Pagnol din Athis-Mons. În aceiași perioadă, elevii de la HasdEU au fost gazde Erasmus+ pentru elevii francezi de la EPL de l’Oise (Airion, Oise, Franța).

Mobilitatea din Franța a început în dimineața zilei de luni, 12 mai 2025, când elevii din România au fost primiți de conducerea școlii gazdă și de elevii francezi implicați în proiect. Liceenii români și francezi s-au prezentat reciproc și s-au implicat în activități de team building. De asemenea, elevii din Lugoj au prezentat orașul și liceul în care învață.

După primele contacte a urmat vizitarea școlii gazdă. Elevii francezi au avut rolul de ghizi, iar elevii români au urmărit aspectele specifice pe baza unui chestionar. Astfel, elevii români au descoperit informații despre sistemul de învățământ francez și elementele comune specifice adolescenților europeni.

Ziua a continuat cu participarea la ore în școala gazdă. La Cultură civică (studii sociale), elevii au participat la o activitate în care au încercat să descopere clișeele pe care românii le au despre francezi și francezii despre români și cum să combată aceste stereotipuri. Lecțiile au fost urmărite de elevii români pe baza unor fișe de lucru. Elevii români au descoperit diferențele dintre diferitele sisteme de învățământ din Franța și România și au comparat metodele de predare.

În cea de a doua zi a mobilității celor 9 elevi de la HasdEU la Lycee Marcel Pagnol din Athis-Mons (Franța) aceștia, împreună cu colegii lor francezi au făcut o excursie la Paris. Aici ei s-au implicat la activități culturale și educative la Muzeul Orsay. Elevii români au completat jurnalul zilei, în care au descris cele mai importante monumente văzute și au înregistrat informații despre obiectele de artă văzute.

În a doua parte a zilei, participanții au făcut un tur de descoperire a patrimoniului parizian cu Bateaux Mouches. Elevii francezi au fost ghizi pentru elevii români și le-au oferit informații despre cele mai reprezentative clădiri și locuri văzute.

Miercuri, 14 mai 2025, cei nouă elevi de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” și-au început ziua cu un tur ghidat al unui castel medieval (castelul Conciergerie) și au învățat despre istoria Franței prin contact direct cu acest sit istoric.

După-amiaza, elevii români și francezi au participat la activități interactive la Centrul Europa Experience din Paris, un centru special creat pentru a oferi elevilor experiențe interactive și informații despre Uniunea Europeană. La întoarcerea la școala gazdă, elevii români au organizat o activitate de debriefing și desfășurând activități legate de vizita la Paris.

De-a lungul zilei, elevii români au completat jurnalul zilei, în care au descris cele mai importante monumente văzute și au înregistrat informațiile despre operele de artă văzute. Studenții francezi au fost ghizi pentru studenții români și le-au oferit informații despre cele mai reprezentative opere de artă, clădiri și locuri văzute.

Ziua de joi a adus noi oportunități de învățare pentru liceenii români. Împreună cu elevii și profesorii din școala gazdă, care au avut rolul de ghizi, joi, 15 mai 2025, elevii români au învățat despre cultura și arta europeană, vizitând Muzeul Luvru, un monument cheie al istoriei franceze.

În a doua parte a zilei, după ce au vizitat Muzeul Grévin, participanții la mobilitate au avut posibilitatea să vadă Parisul din vârful Turnului Eiffel. La întoarcerea la școala gazdă, elevii au organizat o activitate de debriefing și s-au implicat în mai multe activități bazate pe ceea ce au văzut în timpul vizitei zilei.

La sfârșitul zilei, într-o activitate practică, elevii au raporta despre ceea ce au învățat despre istoria Franței, despre cele mai importante momente ale istoriei Franței și Europei, despre cele mai importante figuri ale istoriei Franței și despre legăturile culturale dintre Franța și România. Elevii au făcut scurte prezentări în limba engleză pentru a scoate în evidență ceea ce au învățat.

Vineri, 16 mai 2025, în ultima zi a mobilității Erasmus+ în Franța, demersul de învățare au început cu activitatea: „Învățăm despre Uniunea Europeană” și cu implicarea la diverse lecții în școala gazdă.

În a doua parte a zilei au avut loc activități de feedback la școala gazdă. Tinerii europeni s-au implicat în exerciții originale prin care să prezinte cele învățate în această săptămână de mobilitate.

Elevii români și francezi au lucrat împreună pentru a realiza produsele finale ale mobilității: postere, bannere etc. La sfârșitul activităților, elevilor români le-au fost acordate certificate de participare. Seara elevii români și francezi au participat la o recepție alături de diverse autorități locale.

În paralel, la Lugoj, prima zi a mobilități Erasmus+ a început cu câteva jocuri de inter-cunoaștere și a continuat cu o lecție în care elevii au învățat câteva cuvinte în limba română. La ora 10, elevii de la HasdEU și colegii lor din Franța au fost oaspeții doamnei viceprimar Oana Tyukodi, la Primăria Municipiului Lugoj. După vizita la primărie elevii francezi și români au asistat la o lecție de limba engleză.

În după amiaza zilei de luni, 12 mai 2025, participanții au avut parte de o lecție practică despre fauna și flora din zona Lugojului. Elevii români și francezi având s-au implicat în activități coordonate de specialiștii de la ocolul silvic din apropierea orașului.

Ziua s-a încheiat cu o lecție de artă. Elevii din Franța și România au vizitat expoziția de la Galeria de Artă din Lugoj, ghidați de profesorul Silviu Nopcea.

Marți, liceenii francezi și români au participat la o excursie pe traseul Deva – Hunedoara – Alba-Iulia. În cadrul aceste activități de învățare, elevii români și francezi, au descoperit istoria Imperiului Roman și a Transilvaniei, vizitând cetatea Devei, Castelul Huniazilor și Cetatea Alba Carolina. La Alba-Iulia, participanții au rezolvat sarcini diverse, pe baza unor fișe de lucru, fiind puși în postura de a învăța istoria prin contactul direct cu reprezentările trecutului.

Miercuri, 14 mai 2025, elevii de la HasdEu și cei 12 elevi de la EPL de l’Oiseau participat la o excursie în apropierea Orșovei. Ajunși la antica Dierna, elevii români și francezi au făcut o călătorie pe Dunăre cu vaporul în zona Cazanelor Dunării. În timpul călătoriei pe fluviu, participanții s-au implicat în activități în care au învățat despre istoria zonei, de la antichitate și până la dispariția insulei Ada Kaleh.

După-amiaza, elevii au urcat pe muntele Ciucarul Mare din Parcul Natural Porțile de Fier, având posibilitatea să descopere fauna și flora zonei, dar și să admire peisaje încântătoare.

Joi, cei 12 elevii de la EPL de l’Oise au participat la activități practice de învățare la Timișoara. În orașul de pe malurile Begăi, elevii francezi și români au vizitat Muzeul de Istorie al Banatului, Catedrala Mitropolitană, Domul Catolic și Sinagoga din Cetate și Memorialul Revoluției. La Muzeul Banatului, elevii au descoperit expoziția „Femeia Belle Epoque: Frumuseţe şi Eleganţă” și au beneficiat de o prezentare în limba franceză susținută de muzeograful Marius Cornea. Pe parcursul vizitei, participanții au lucrat în echipe mixte și au avut sarcini de învățare proiectate cu scopul de a descoperii evenimentele din timpul revoluției din 1989 din Timișoara.

Ziua de vineri, a început cu participarea oaspeților francezi la ore de TIC și limba franceză în școala gazdă. A urmat o activitate în care participanții au învățat despre Holocaustul din România pornind de la romanul grafic „În întuneric” creat de elevii de la HasdEU în cadrul proiectului „Facts not fiction”. La prânz, elevii de la secția filologie-ucraineana i-au învățat pe colegii lor din Franța câteva dansuri tradiționale românești și ucrainene.

În după-amiaza ultimei zile de mobilitate, tinerii europeni s-au implicat în activități de feedback prin care au celebrat Uniunea Europeană, realizând o instalație originală din 12 stele galbene. La sfârșitul zilei au fost acordate diplomele de participare. 

Participând la aceste activități, elevii lugojeni au învățat despre istoria și valorile Uniunii Europene și și-au dezvoltat competențele civice și competențele de a învăța să învețe. Elevii au participat la activități de grup, dezvoltându-și abilitățile de lucru în echipă, dar și competențele de comunicare orală și scrisă în limba engleză și franceză.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.