Romanian Chamber Orchestra concertează pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu”

Un punct de reper pentru cultura românească, Romanian Chamber Orchestra este, prin valoarea componenților săi și prin contribuția adusă patrimoniului național, un proiect unic în România, reunind 22 de muzicieni români, care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii.

Concertul susținut de Romanian Chamber Orchestra la Lugoj, joi, 2 iunie, de la ora 19, face parte din proiectul Marea Muzică, prin care, 10 spectacole și concerte de înaltă ținută ajung pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu”, în perioada iunie – noiembrie, cu scopul de a încânta publicul lugojean.

Dirijorul concertului este Cristian Măcelaru, solist – Sebastian Bohren (vioară), iar concertmaistru – Alexandru Tomescu.

În program:

  • I. Ceaikovski – Souvenir de Florence
  • Martin – Polyptyque
  • Silvestrov – Silent Music
  • Shostakovich – Kammersymphonie op. 110a

Concertul face parte din proiectul Marea Muzică, finanțat de Primăria Municipiului Lugoj.

Intrarea la concert este liberă, în baza rezervării unui loc, prin platforma Entertix, la link-ul:

Proiectul Marea Muzică constă într-o serie de 10 concerte și spectacole de muzică cultă, prezentate pe parcursul a 6 luni pe scena Teatrului Traian Grozăvescu din Lugoj. Prin acest proiect, care propune o asociere între Asociația Scena Muzicală, Opera Națională din Timișoara și Filarmonica Banatul, muzica cultă de cea mai înaltă ținută ajunge în fața publicului lugojean, oferind oportunitatea deschiderii către acest gen de muzică și includerea Lugojului pe harta acestor tipuri de manifestări culturale. Selecția de spectacole și concerte a fost făcută cu rigoare și cu aplecare spre satisfacerea intereselor unui public cât mai divers, fiind incluse în program concerte de orchestră, concerte corale, spectacole de operă și concerte educaționale.

Romanian Chamber Orchestra este, prin valoarea componenților săi și prin contribuția adusă la patrimoniul național, un punct de referință pentru cultura românească. Unicitatea proiectului este conferită de structura ansamblului ce reunește 22 de muzicieni români, care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii.  Romanian Chamber Orchestra a fost înființată în 2019 și îi are ca directori artistici pe violonistul Alexandru Tomescu și pe violistul Cristian Andriș, în timp ce dirijorul ansamblului este maestrul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai importanți dirijori români recunoscuți pe plan mondial, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței și director artistic al Festivalului George Enescu.

Cristian Măcelaru este câștigător în anul 2020 al Premiului Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”, pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis înregistrat alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia, având-o ca solistă pe violonistă Nicola Benedetti, Cristian Măcelaru este în prezent dirijorul principal al renumitei orchestre WDR Sinfonieorchester din Köln și director artistic al Orchestrei Naționale a Franței și director artistic al Festivalului George Enescu.

După o mai mult decât fructuoasă carieră în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor Maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, care sunt o îmbinare între profesionalism şi inovaţie.

Organizator: Asociația Scena Muzicală

Proiect finanțat de Primăria Municipiului Lugoj și de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Partenerii proiectului sunt: Stretta Concerts, Filarmonica “Banatul”, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors Fund România, Werk, Bivaria Group, Medical Clinic, Pro Hunedoara, Fundația Remember Enescu, Casa del Sole, Leul de Aur.

Parteneri educaționali: Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Liceul de Artă “Ion Vidu” din Timișoara.

Partenerii media ai proiectului: Radio România Muzical, Radio Timișoara, TVR Timișoara.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.