ROD Festival revine în Lugoj cu o interesantă propunere de film: „OFF STAGE” și „CRULIC – DRUMUL SPRE DINCOLO”

A treia ediție a ROD Festival aduce filmul, teatrul independent, fotografia de artă în fața publicului larg din Lugoj.

Principala misiune a ROD Festival este dezvoltarea de noi audiențe prin stabilirea unei punți de legătură între publicul care nu are acces sau nu consumă conținut cultural și sectorul cultural în totalitatea sa. ROD Festival își propune să reducă decalajul dintre un „Centru” generic, supraofertat cultural și o „Periferie” imaginară, care de multe ori nu corespunde cu cea geografică.

Vineri 19 august, ROD Festival revine în Lugoj, la Amfiteatrul Exterior de la Universitatea Europeană Drăgan, loc deja cunoscut de către locuitori, cu o propunere interesantă de film.

La ora 21:00 va rula scurtmetrajul tragicomic „OFF STAGE”, scris și regizat de către Andrei Huțuleac, o producție independentă DaKINO Production . Din distribuție fac parte actorii Adrian Titieni, Amalia Ciolan si Tudor Istodor.

De la ora 21:30 va urma filmul documentar animat „CRULIC – DRUMUL SPRE DINCOLO” (România/Polonia). Filmul, regizat de Anca Damian, avându-i în distribuție pe Vlad Ivano și Jamie Sives, spune povestea reală a românului Crulic, arestat în Polonia pentru un presupus furt și ținut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei, și care a fost abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei. În urma evenimentelor dramatice din acea perioadă Ministrul de Externe al României, Adrian Cioroianu, și-a prezentat demisia, în timp ce, în Polonia, trei doctori sunt încă judecați pentru moartea lui Crulic.

ROD este un proiect al Asociației DocuMentor, compus din intervenții culturale, ateliere, evenimente de mică și medie anvergură, organizate împreuna cu sectorul cultural independent din Timișoara, un proiect cuprins în Programul Cultural Timișoara 2023-Capitala Europeană a Culturii, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și de Consiliul Județean Timiș prin programul TimCultura2022.

„După atâta voie bună și divertisment de la Ruga Lugojului, invităm lugojenii și nu numai să pună mâna și pe un film, era să spun o carte, pentru că „OFF STAGE” și „CRULIC” sunt printre cele mai bune producții românești realizate în ultima vreme”, spune Florin Iepan, președintele Asociației DocuMentor.

Accesul la eveniment este gratuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.