Revoluționarii refuză… propunerea de acordare a titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Lugoj”

Printr-o scrisoare deschisă adresată primarului municipiului Lugoj, consilierilor locali, camarazilor și lugojenilor, cei zece revoluționari propuși de Asociația 16-21 Decembrie 1989 Lugoj pentru a primi titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Lugoj”, au anunțat că refuză propunere de acordare a distincției.

„Decembrie 1989 este un reper în istoria poporului român, este momentul când poporul român, umilit, încătușat și înfometat de regimul comunist, s-a ridicat împotriva dictatorului Ceaușescu și a totalitarismului și prin jertfă și sacrificiu și-a recâștigat LIBERTATEA și DEMNITATEA.

Decembrie 2019 are o semnificație deosebită pentru noi, revoluționarii, pentru lugojeni și pentru toți românii iubitori de țară, împlinindu-se 30 DE ANI DE LA VICTORIA REVOLUȚIEI ROMÂNE DIN DECEMBRIE 1989 – un moment de pioșenie, de rememorare a evenimentelor din Decembrie 1989 și un semn de cinstire dat memoriei celor care s-au jertfit în acel decembrie sângeros.

Suntem onorați atât de propunerea Asociației 16-21 Decembrie 1989 Lugoj de acordare a Titlului de cetățean de onoare al mun. Lugoj, propunere inițiată la împlinirea a 30 de ani de la actul istoric înfăptuit de poporul român în numele unor idealuri și drepturi sfinte, cât și de avizul favorabil dat de instituția guvernamentală reprezentativă din subordinea Primului ministru – Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

De asemenea, apreciem avizul favorabil dat de Primarul mun. Lugoj, dl. ing. Francisc Constantin Boldea, privind acordarea Titlului de cetățean de onoare al mun. Lugoj pentru meritele deosebite și contribuția adusă la Victoria Revoluției Române.

Totodată, vă comunicăm faptul că ne vedem obligați de a refuza propunerea de acordare a Titlului de cetățean de onoare al mun. Lugoj, în semn de protest față de manipulările și dezinformările politicianiste îndreptate împotriva revoluționarilor și Revoluției, de către profitori ai Revoluției, urmași ai nomenclaturiștilor acelor vremuri, situați de partea cealaltă a baricadei, copii de activiști, securiști, turnători și comuniști, care, la 30 de ani de la Revoluție, încearcă să atragă oprobiul publicului prin practici securisto-comuniste, ducând în derizoriu vitejia și dorința de libertate a poporului român.

În Decembrie ’89 am ieșit în stradă împotriva regimului comunist cu sufletul curat și frânt de atâta umilință, neștiind dacă vom câștiga, neștiind dacă ne vom mai vedea vreodată părinții și copiii, neștiind dacă a doua zi vom mai fi în viață. eram uniți în cuget și simțiri, eram unul și același gând, luptam pentru libertate, demnitate și democrație. Ne-am fi dat viața și libertatea pentru poporul român.

Datorită curajului revoluționarilor, ce au schimbat destinul României, Lugojul a intrat în Cartea de aur a istoriei neamului, ca un simbol nemuritor al dorinței de libertate și demnitate al unui întreg popor, devenind A DOUA CAPITALĂ A REVOLUȚIEI ROMÂNE, AL DOILEA ORAȘ LIBER DE COMUNISM și PRIMUL ORAȘ care a sărit în sprijinul Timișoarei.

Datorită curajului revoluționarilor, Revoluția din Decembrie 1989 a fost ridicată la loc de cinste și scrisă pentru totdeauna în Constituția României, legea fundamentală a Statului român, în care dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român și idealurilor Revoluției din decembrie 1989. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, se menționează în documentul semnat de către Balint Petrică Dorin (luptător reținut), Toma Trifon Nicolae (luptător cu rol determinant), Gaidoș Eugenia (luptător remarcat prin fapte deosebite), Lostun Daniela Tudora (luptător cu rol determinant), Letcă Ștefan Constantin (luptător cu rol determinant), Gurmay Andrei (luptător reținut), Ursulescu Doru Ion (luptător cu rol determinant), Nacu Dorel (luptător remarcat prin fapte deosebite), Bologa Gheorghe (luptător cu rol determinant) și Covaci Vasile (luptător cu rol determinant), înregistrat la Primăria Lugoj în data de 18 decembrie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.