Regimentul 90 Infanterie – aniversare cu erori, la centenar

Regimentul 90 Infanterie, prima unitate militară românească din Transilvania și Banat înființată după Marea Unire, a fost sărbătorit cu fast la Lugoj.

Cu acest prilej, la Monumentul Unirii din centrul municipiului Lugoj au fost depuse două coroane, din partea asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere din Lugoj și Timișoara – ANCMRR „Col. L. Marinescu” și ANCMRR „Col. Ion Enescu”, pe panglicile cărora a fost scris: „Glorie veșnică ostașilor R 90 I din D 21 I Ardeleană, la sărbătorirea centenarului”.

Frumos gestul organizatorilor de a aniversa acest Regiment, la împlinirea a 100 de ani de la înființare, numai că Regimentul 90 Infanterie nu a făcut parte din Divizia 21 Infanterie Ardeleană (care a avut în compunere Regimentul 105 Infanterie, Regimentul 106 Infanterie, Regimentul 107 Infanterie și Regimentul 108 Infanterie), ci din Divizia 18 Infanterie, din Sibiu, apoi din aceeași Divizie 18 Infanterie, cu sediul la Timișoara.

2 comentarii la „Regimentul 90 Infanterie – aniversare cu erori, la centenar

 • 2 februarie 2019 la 12:52
  Permalink

  Am facut armata in urma cu 30 de ani in UM01140(R.90 Mc.) la batalionul 1 infanterie si am fost si la Timisoara la revolutie, unde am ajuns la concluzia ca ofiterii de infanterie erau foarte bine pregatiti si curajosi, si noi soldatii ne-am atasat de ei. Ce s-o fi intamplat acum nu am cuvinte sa raspund. Mie ca soldat batran mi-e rusine dar nu-mi permit să fac observatii fostilor mei sefi care poate n-au nici o vină.

  Răspunde
  • 18 aprilie 2020 la 11:58
   Permalink

   Nici eu nu o sa-mi permit sa fac observatii nimanui – au meritat respectul nostru comandatii unitatii – eu am fost cu un an inainte la Lugoj la UM 01140. Insa chiar intregul respect nu tocmai, daca ma gandesc la anumite faze: spre exemplu Paste 1989 (actiunea „ouale rosii”), sau demonstratia „in forta” a fostului maior Mandru Mircea pe terenul de fotbal din fata unitatii – vis-a-vis de compania TR – in fata intregii unitati adunate la apelul de duminica dimineata..
   Si ar urma poate evenimentle din dec. 1989 din Timisoara – insa acolo ai fost de fata si probabil ca stii mai multe..

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.