Regimentul 24 Artilerie Antitanc Lugoj, la 66 de ani

ÎNFIINȚARE. În luna iulie 1951 s-a înfiinţat Regimentul 24 Artilerie Antitanc Moto din Lugoj (indicativ de poştă militară 01428) având în compunere 3 divizioane (54 tunuri).

TRANSFORMARE. La 1 septembrie 1994, regimentul a mai primit în compunere un divizion (18 tunuri), transformându-se astfel în brigadă, cu aceeaşi numerotare.

DESFIINȚARE. În anul 2001, brigada a fost transformată într-un centru de instrucţie, care la rândul lui s-a desfiinţat în anul 2005.

COMANDANȚI. 1 bănăţean, 2 ardeleni, 3 olteni, 1 argeşan şi 2 moldoveni. Din cei 9 foşti comandanţi, 6 au fost veterani de  război proveniţi din armata regală.

GENERALI. Din toţi foştii comandanţi unul a ajuns până  la gradul de general în activitate: general de brigadă Busuioc Ioan (general-maior în retragere), absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Artilerie din Timişoara în anul 1939, participant  la Al Doilea Război Mondial (1941 – 1945), şi fost comandant al Brigăzii 5 Artilerie Antiaeriană din zona Cluj. Este posibil să fie participat ca elev la ridicarea Monumentului de la Tapia din 30 iunie 1939.

NU TRAGE NIMENI ÎN POPULAȚIE! În noaptea de 21/22 decembrie 1989 s-a transmis  ordin către unităţile militare din Lugoj să se deschidă foc asupra manifestanţilor. Locotenent-colonel Albu Vasile comandant al UM 01428 care era şi comandant al garnizoanei a refuzat să execute ordinul, ordonând celorlalţi comandanţi de unităţi prezenţi să nu tragă nimeni în populaţie.

ANIVERSARE. Unitatea va fi aniversată în această lună.

OMAGIU. Colonelul Albu Vasile, fost comandant al regimentului, a decedat în anul 2007 la vârsta de 63 de ani, fiind înhumat în Cimitirul Ortodox din satul Jabăr comuna Boldur.

FOTO. Elevele (Şc.Nr.2) Alexia Popovici purtătoare a Drapelului Naţional al României şi Denisa Subţire în uniformă simbolică de locotenent de artilerie model 1966, din Detaşamentul Fete îi prezintă onorul.

 Asociaţia Militarilor în Rezervă şi Retragere „Lt.erou P.Laţcu” Lugoj

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.