Regal de jazz, la Lugoj! Legendarul pianist Harry Tavitian, la Gala Premiilor Jazz

La Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu” va avea loc vineri, 9 noiembrie, de la ora 19, cea de-a VIII-a ediție a Galei de Jazz de la Lugoj.

Anul acesta, Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, organizatoarea acestui eveniment, va continua acordarea diplomelor de excelenţă, pentru susţinerea şi promovarea muzicii de jazz. Primele diplome au fost acordate în anul 2009 coordonatorului primului Club de Jazz din Lugoj, Ștefan Katona, şi… primarului Francisc Boldea. Ulterior, au mai fost acordate două diplome, lui Dan Haica şi Adrian Stanca, patronii celor două cluburi lugojene, English Pub şi Zodiac Pub, care găzduiesc şi organizează evenimente culturale.

În partea a doua  a evenimentului, legendarul pianist Harry Tavitian, considerat în anul 1990, de către International Herald Tribune, “…cel mai important jazzman român contemporan”, va oferi publicului spectator un recital la pian.

Pianistul Harry Tavitian este una dintre personalităţile care au marcat evoluţia jazz-ului românesc şi nu numai. Considerat de presa americană drept cel mai interesant jazzman român contemporan, Tavitian a jucat un rol activ în apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei. „Harry Tavitian se numără printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European”, spunea un important critic de jazz austriac.

Harry Tavitian s-a născut în anul 1952 la Constanţa, într-o familie de armeni. A studiat pianul clasic de la vârsta de 6 ani. Este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti. La 17 ani descoperă blues-ul. În 1974 participă la prima ediţie a Festivalului de Jazz de la Sibiu şi cânta în jam-session cu Richard Oschanitzky la patru mâini. Din 1976 se dedică exclusiv jazz-ului. În 1978, la Constanţa, pune bazele grupului Creativ, cu care va câştiga în 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu şi va deveni promotorul jazzului de avangardă in România.

Unul dintre marii critici americani de jazz spunea: „Există mulţi pianişti de jazz, dar Tavitian este unic. Folosirea de către el a temelor tradiţionale româneşti şi armeneşti este, fără îndoială, una dintre cele mai bune mânuiri ale muzicii de acest gen la ora actuală, făcută cu deosebită grijă şi dragoste, cu o tehnică superbă şi un simţ dramatic fără egal”.

În concert, ca şi pe disc, la pian, talăngi sau fluiere româneşti, Tavitian a colaborat în cei 45 de ani de activitate cu muzicieni de marcă români şi străini şi a concertat în majoritatea ţărilor din Europa şi în SUA.

„Concertul lui Harry Tavitian se va înscrie, cu siguranţă, în seria marilor evenimente culturale, pe care le-a găzduit Lugojul, de-a lungul istoriei sale. Harry Tavitian face parte din elita mondială a  muzicienilor de jazz de foarte mulţi ani şi faptul că am reuşit să îl aduc la Lugoj depăşeşte cu mult ceea ce mi-am propus eu când am organizat prima ediţie a Galei de Jazz. Să poţi prezenta un asemenea artist, nu este o bucurie, este o onoare”, a declarat Augustin Bercean, coordonatorul Galei de Jazz de la Lugoj.

Evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Timiş, al Primăriei şi al Consiliului Local Lugoj.

Lugoj Expres Regal de jazz, la Lugoj! Legendarul pianist Harry Tavitian, la Gala Premiilor Jazz regal de jazz pianist legendar muzicieni jazz Lugoj jazz Harry Tavitian Gala Premiilor Jazz gală jazz Lugoj concert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.