Râul Timiș – cod galben de inundații în zona SH Lugoj

În ultimele zile au căzut precipitații sub formă de ploaie în tot Banatul, iar debitele și nivelurile râurilor din zonă a început să crească.

Administrația Bazinală de Apă Banat a anunțat că, în această dimineață, la ora 06:00, a fost atinsă sau depășită cota de atenție pe râurile din bazinele Timiș, Bârzava, Caraș, Bega. 

Cantitatea maximă de precipitații pentru județul Timiș s-a înregistrat la stația hidrometrică Chevereș, pe râul Timiș-30,9 l/mp. În județul Caraș-Severin, cantitatea maximă de precipitații a fost de 30,3 l/mp, la stația hidrometrică Soceni, pe râul Tău. La majoritatea stațiilor hidrometrice, valorile precipitațiilor s-au situat între 11 l/mp-30,9 l/mp.

Astăzi, la ora 09:00, a intrat în cod galben de inundații și râul Timiș, la stația hidrometrică Lugoj. Râul Pogăniș la stația hidrometrică Valeapai are debite crescute care au dus la codul portocaliu de inundații în această zonă. De asemenea și râul Bârzava, la sh Gătaia este în cod portocaliu de inundații.

Cauza acestor creșteri de debite și niveluri o reprezintă precipitațiile însemnate cantitativ căzute în ultimele 24 de ore, coroborate cu topirea stratului de zăpadă.

„Astăzi, de la ora 12.00, până mâine, 2 februarie, ora 12.00, INHGA a emis o nouă avertizare hidrologică de COD PORTOCALIU DE INUNDAȚII valabilă pentru râurile din bazinele hidrografice: Pogăniș – bazin amonte Ac. Cadar Duboz (județul Caraș Severin), Bârzava – sector aval S.H. Gătaia (sector ȋndiguit – judeţul Timiş). Pentru râurile: Bega, Timiș – bazin amonte S.H. Lugoj şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Lugoj, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Caraș Severin şi Timiș) avem COD GALBEN DE INUNDAȚII până mâine, 2 februarie, ora 18.00”, au transmis reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.