Protest… pentru spital, cu acuze și promisiuni „pe cuvânt”, în Consiliul Local Lugoj! Rectificarea de buget solicitată de unitatea medicală, lăsată „în așteptare”. S-au alocat bani pentru asistență socială, învățământ, salubritate, iluminat, sport și… câinii vagabonzi

Discuții aprinse în Consiliului Local Lugoj! Consilierii PNL, PMP și independentul Liviu Brîndușoni au părășit ședința extraordinară, nemulțumiți că în proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2019, inițiat de primarul Francisc Boldea, nu a fost inclusă și solicitarea conducerii Spitalului Municipal Lugoj, privind modificarea destinației sumei de aproape 625.000 de lei alocate unității medicale.

În debutul ședinței, primarul Francisc Boldea a anunțat că la Direcția Economică din cadrul Primăriei Lugoj nu este nicio solicitare de rectificare de buget cerută de conducerea spitalului, ci doar o adresă în atenția Consiliului Local.

Deși a avut un schimb de replici acide cu managerul spitalului, Erwin Floroni, prezent la ședință,  Francisc Boldea a admis că problema spitalului trebuie rezolvată și a convocat conducerea spitalului lugojean la o discuție, pentru motivarea solicitării de schimbare a listei de achiziții pentru acest an.

„La Direcția Economică și la primarul municipiului Lugoj nu există nicio solicitare din partea spitalului pentru vreo rectificare de buget. Este o doar o singură adresă trimisă în atenția Consiliului Local Lugoj. Ne-am consultat cu toți cei zece conslieri PSD și am stabilit că partea cu spitalul trebuie să o rezolvăm și la ședința ordinară din 26 septembrie să o avem pe ordinea de zi. Până atunci, solicit în fața Consiliului Local, pentru că modificarea sumelor de la un capitol la altul trebuie motivată, o întâlnire cu conducerea spitalului, pentru motivarea listei de investiții pe acest an, pentru că se solicită schimbarea destinației a aproximativ 640.000 de lei și din cele 34 de miliarde alocate spitalului până acum s-a cheltuit sub un miliard. De patru luni de zile nu m-am întâlnit cu conducerea spitalului, deși sunt ordonator principal de credite. Am avut o întâlnire doar cu directorul medical și cu directorul economic, când au avut nevoie de banii pentru oxigen. Ca atare, solicit o întâlnire, joi, cu conducerea spitalului, ca să lămurim și să rezolvăm chestiunea aceasta”, a spus primarul Francisc Boldea.

Prezent în sala de ședință, managerul spitalului lugojean, Erwin Floroni, l-a acuzat pe primarul Francisc Boldea că denaturează adevărul.

„M-ați acuzat că nu aveți o adresă către primărie, dar din data de 11 septembrie există o adresă și către primărie și către Consiliul Local. De ce denaturați adevărul? Nu am cerut bani pentru acreditare! Am solicitat bani pentru aparatură în vederea acreditării. Am cerut bani pentru două aparate pentru analize, în vederea acreditării. Am cerut bani pentru amenajarea sălii unde va fi computerul tomograf, pentru încălzire, pentru iluminat și pentru stația de producerea oxigenului, pentru că Linde a dublat prețul la oxigen, ca urmare a scandalului. Vi se pare normal să plătesc dublul prețul la oxigen, doar așa că nu pot eu să fac o stație de oxigen, care nici nu costă o căruță de bani. Am întrebat colgii din țară cum au procedat! Consider că alții cu mai multă experiență au procedat mai corect decât procedez eu. De aia îi întreb! (…) Nu am cheltuit până acum banii alocați pentru că lucrările sunt în desfășurare. Nu le pot plăti până nu sunt gata! Eu vă spun de ce nu am cheltuit! Întrebați-mă pe mine de ce nu am cheltuit banii, că sunt aici, sunt prezent, nu sunt o marionetă! Sunt aici! Întrebați-mă și vă răspund! Știți că vă dau răspuns, de aia nu mă întrebați! Și știți că răspunsurile sunt pertinente și sunt reale”, a replicat Erwin Floroni, managerul spitalului.

În discuție a intervenit și consilierul liberal Bogdan Blidariu, care a reclamat faptul că adresa spitalului, prin care a solicitat rectificarea bugetului local, nu a ajuns și la consilierii locali, cărora le era adresată, propunând inițierea unui amendament care să cuprindă și transferul de sume solicitat de conducerea spitalului. Propunerea liberalilor nu a fost împărtășită și de primarul Francisc Boldea, care însă a promis „pe cuvânt” că solicitarea spitalului va fi introdusă pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Lugoj de la sfârșitul acestei luni.

Consilierii din Opoziție nu au agreat promisiunea făcută de primarul Francisc Boldea și au părăsit sala de ședință. Printre cei care au ieșit din sală s-a aflat și liberala Mariana Epure, care a fost președinte de ședință. Aceasta a fost înlocuită de viceprimarul Cristian Galescu, iar proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local cu 1.731.000 de lei, așa cum a fost inițiat de primarul Francisc Boldea, a fost votat în unanimitate de cei 11 consilieri de la PSD și ALDE, care au rămas în sală.

În urma rectificării aprobate, a fost diminuat bugetul autorității executive cu 1.063.000 lei și cel al Poliției Locale, cu 286.700 lei.

Au fost însă alocate fonduri pentru:

 • cotizația anuală ADID – 37.000 lei;
 • Serviciul Public de Desfacere Piețe, Târguri și Oboare – 74.700 lei;
 • SPAID – închiriere patinoar – 160.000 lei;
 • Școala Nr. 2 – 40.000 de lei;
 • Liceul Teoretic Harul – 565.000 lei;
 • Clubul Sportiv Municipal – 300.000 lei;
 • Asistență socială în caz de invaliditate – 1.166.000 lei;
 • DASC – Asistență socială pentru familie și copii – 50.000 lei;
 • iluminat public – 215.000 lei;
 • salubritate – 400.000 lei;
 • prindere câini vagabonzi – 110.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.