Proiectele prioritare pentru Lugoj, prezentate premierului Ludovic Orban și ministrului Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș

La doar câteva zile după ce a fost învestit în funcție, noul primar liberal al municipiului Lugoj, Claudiu Buciu, a mers la București pentru a discuta cu reprezentanții Guvernului României despre proiectele prioritare ale lugojenilor.

Cu sprijinul senatorului de Timiș Alina Gorghiu (care candidează pentru un nou mandat în Parlamentul României, tot în Timiș, și care a anunțat că își va deschide un cabinet parlamentar la Lugoj), primarul Claudiu Buciu a avut, la începutul acestei săptămâni, o întrevedere cu prim-ministrul Ludovic Orban, cu care a avut „o discuție realistă și edificatoare” despre situația de la Stația de Epurare, reabilitarea podurilor din Lugoj, grav afectate din cauza inundațiilor din ultimii ani, dar și despre intenția de a construi un spital nou în municipiu.

„Am discutat cu Premierul Orban despre urgențele și prioritățile noastre. În primul rând despre situația de la Stația de Epurare. Desigur, nici domniei sale nu i-a venit să creadă în ce situație ne aflăm. Soluțiile nu sunt multe, din cauza faptului că am fost deja finanțați pentru realizarea acestui obiectiv. Am identificat însă două posibilități, având în vedere prejudiciile trecute, prezente și viitoare generate de acest obiectiv. Săptămâna aceasta vom transmite primele solicitări către Guvern. În al doilea rând, am ridicat problema celor două poduri auto din intravilanul Lugojului (Podul de Fier și Podul de Beton), grav afectate din cauza inundațiilor din ultimii ani. Ambele poduri se găsesc într-o stare tehnică precară, fiind ieșite de ani buni din garanție. Există surse de finanțare (direct de la Guvern), însă va trebui să alocăm și resurse din bugetul local. Vom demara încă de anul acesta întocmirea studiilor tehnice necesare reparării ori chiar refacerii integrale a acestor poduri. Nu în ultimul rând, am anunțat (și oficial) intenția noastră de a construi un spital nou la Lugoj. Vechimea spitalului nostru ne pune în imposibilitate de a-l mai renova din orice fel de finanțări, iar resurse proprii pentru a-l aduce la standardele actuale nu vom avea niciodată. Astfel, singura soluție rămân fondurile europene, obținute în cadrul Planului Național de Relansare și Reziliență, plan care prevede alocari semnificative, inclusiv pentu construcția de spitale noi. Termenele sunt foarte strânse și, din păcate, Primăria nu este deloc pregătită. Vom face însă totul pentru a ne încadra în termene și vom reuși să depunem la timp solicitarea noastră (însoțită de studiile de specialitate obligatorii), astfel încât să ne maximizăm șansele de a obține această finanțare. Îi mulțumim domnului Prim Ministru Ludovic Orban pentru discuția realistă și edificatoare, precum și doamnei Senator Alina Gorghiu pentru sprijinul acordat”, a transmis primarul Claudiu Buciu.

Totodată, primarul Claudiu Buciu a avut o întrevedere și cu ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș.

„Un om sincer, care ne-a transmis faptul că nu suntem singurii care ne dorim un Spital Nou, sau investiții în corpuri noi în cadrul unor spitale deja existente. Sigur, va cântări cât de justificată este necesitatea în cadrul fiecărui proiect, cât de corect și realist este întocmit fiecare proiect, dar selecția va funcționa și în baza principiului <primul venit (cel mai gospodar și prevăzător solicitant), primul servit>. Am primit sfaturile și îndrumările necesare adoptării unui parcurs, pe care dacă-l vom urma, vom avea șanse. Alte comunități însă se pregătesc de mult pentru acest pas. (…) De acum aproape totul depinde de noi, de capacitatea colegilor din Primărie și din Spital de a înțelege acest demers și de a-l sprijini prin orice eforturi vor fi necesare în următoarea perioadă. Suntem optimiști și 100% determinați să reușim să le oferim Lugojenilor respectul cuvenit, inclusiv prin construcția unui Spital Nou”, a mai menționat Claudiu Buciu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.