Primul voievod unificator al provinciilor românești, Mihai Viteazul, are un bust în Parcul Poștei, din Lugoj

Lugojenii au marcat împlinirea a 100 de ani de la făurirea României moderne printr-o suită de manifesări, care au debutat cu dezvelirea bustului primului voievod unificator al provinciilor românești, Mihai Viteazul.

Sculptura, amplasată în Parcul Poștei, a fost dezvelită vineri, 30 noiembrie, în prezența a numeroși lugojeni. La eveniment au participat și secretarul de stat în Ministerul Culturăă și Identității Naționale, Ion Ardeal Ieremia, președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, directorul general al Agenției Naționale pentru Locuințe, Andrei Țurcanu, consilierul județean Nicu Bădina, directorul Muzeului Banatului, Claudiu Ilaș, consilieri locali și șefi de instituții lugojene.

Bustul, realizat din bronz, de către sculptorul George Dumitru, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și profesor la Liceul de Artă din Ploiești, a fost amplasat pe un soclu realizat în două trepte, cu înălțimea totală de 190 cm, având postamentul placat cu marmură de Vista bej cu inserții maro, pe care a fost amplasată o plăcuță din bronz cu numele anul nașterii și al morții domnittoului Mihai Viteazul.

Amplasarea acestui bust la Lugoj a fost susținută de către Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” Ploiești, condusă de ing. Mircea Cosma, și de către Comitetul Prahova pentru Centenar, în amintirea efortului pentru unire făcut de către Consiliul Românilor din Banat, al cărui președinte a fost dr. Aurel Cosma.

După cuvântul primarului Francisc Boldea și sfințirea bustului de către un sobor de preoți, edilul lugojean a acordat Diplome de excelență și medalia Centenarului celor care au sprijinit amplasarea bustului domnitorului Mihai Viteazul la Lugoj: secretarului de stat Ion Ardeal Ieremia, președintelui CJT Călin Dobra, președintelui Societății „Mihai Viteazul” Ploiești, ing. Mircea Cosma, directorului Muzeului Banatului, Claudiu Ilaș, și directorului general al ANL, Andrei Țurcanu.

La rândul său, primarul Francisc Boldea a primit, de la Andrei Țurcanu, Placheta „România 100” și o Diplomă de excelență din partea Comitetului Prahova pentru Centenar și a Societății Cultural-Istorice „Mihai Viteazul” Ploiești, precum și două tablouri din partea președintelui CJT Călin Dobra, unul cu George Dobrin, primul prefect al județelui Severin cu capitala la Lugoj, în fața armatei Române, iar cel de-al doilea cu Ioan Harambașa, primul primar al Lugojului și scrisoarea Senatului pentru Unirea cu România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.