Primarul Claudiu Buciu: „Meridian 22 intră în insolvență”

Primarul Claudiu Buciu a anunțat intrarea în insolvență a societății Meridian 22, care încă gestionează serviciile de alimentare cu apă și canalizare în Lugoj.

„Meridian 22 S.A. intră în insolvență. Mâine vom depune cererea la Tribunalul Timiș. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse de Administratorul provizoriu și de o mână de oameni de bună credință – dintre angajații Meridian 22 S.A., am ajuns la ultima soluție posibilă – insolvența. Astăzi am fost înștiințați de către furnizorul de energie electrică cu privire la faptul că Meridian 22 S.A. va fi deconectată de la rețeaua de furnizare de energie electrică pentru “toate locurile de consum”. Datoriile față de furnizor au ajuns la peste 600.000 RON (față de foștii furnizori de energie electrică sunt înregistrate datorii de încă 800.000 RON). Din păcate în acest moment Municipiul Lugoj nu poate ajuta sub nicio formă societatea. Orice plată am face, aceasta va fi reținută de bănci și virată Administrației Banat a Apelor Române care au poprit toate conturile Meridian 22 S.A. pentru a recupera debitele cauzate de penalitățile aplicate pentru deversările de ape poluate, neepurate, în râul Timiș – situație generată de faptul că stația de epurare nu funcționează (penalități în sumă totală de peste 6.000.000 RON). De ieri, creditul de 1.000.000 RON existent la o banca comercială, a ajuns la scadență, urmând ca banca să procedeze la executarea garanțiilor (imobile, echipamente, instalații, utilaje). Pentru a putea asigura funcționarea societății, respectiv, în principal, furnizarea apei către consumatori, și pentru a putea plăti salariile dar și consumurile de energie electrică și de substanțe necesare tratării apei, singura soluție este intrarea în insolvență”, a anunțat Claudiu Buciu.

Primarul Lugojului a mai transmis că administrația lugojeană se implică total pentru rezolvarea situației infrastructurii de apă-canal din Lugoj, un prim pas fiind făcut prin înființarea noii societăți Apă-Canal Lugoj.

„Am creat o nouă societate care va prelua parțial angajații Meridian 22 S.A. precum și activitatea acestei societăți. Estimăm că preluarea va avea loc în maximum trei luni. Tot noua societate va prelua și contractele abonaților. De asemenea, schimbarea contoarelor și realizarea branșamentelor la noua rețea de apă vor fi făcute tot de către noua societate. Vă asigurăm de implicarea noastră totală pentru rezolvarea situației infrastructurii de apă-canal din Lugoj. Dacă nu vom rezolva problemele legate de funcționarea acestei infrastructuri, acestea se vor agrava și vor fi tot mai greu rezolvabile ori rezolvarea acestora va deveni atât de costisitoare încât Lugojul nu va mai avea resurse pentru nimic altceva. Din păcate, suntem pe cont propriu. Finanțări europene nu se mai acordă, finanțările interne de care am beneficiat au fost folosite necorespunzător, iar credite bancare sunt aproape imposibil de obținut în următorii doi ani. Vom face pași drămuind bine resursele pe care le avem și fără grabă, astfel încât deciziile luate să fie 100% corecte. Am cunoscut foarte bine situația acestei infrastructuri și consider în continuare că este prioritatea absolută a Lugojului. Din păcate așteptările legate de multe alte probleme ale Lugojului, nu vor putea fi îndeplinite în curând. Mandatul meu va fi legat în principal de rezolvarea acestei probleme fundamentale pentru sănătatea populației dar și pentru stabilitatea financiară a Municipiului Lugoj. Nu avem de ales. Faptul că ani la rând instituțiile statului au acoperit toate ilegalitățile comise cu privire la situația descrisă, faptul că votul – celor care și l-au exprimat – a fost rodul manipulărilor grosolane ale administrației trecute ori rodul utilizării banilor publici exclusiv pentru a “aduna voturi”, iar nu pentru rezolvarea problemelor esențiale, de fond, ne-a adus pe toți, a adus Lugojul, în acest impas fără altă ieșire. Speranța de a reveni la normal este legată doar de determinarea actualei administrații de a face ce trebuie, indiferent de “costul electoral”. Vom face doar ce trebuie”, a mai menționat primarul Claudiu Buciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.