Primăria Lugoj, amendată cu 90.000 de lei de Garda Națională de Mediu. Primarul Claudiu Buciu susține că „măsurile se vor dovedi un vădit abuz”
În perioada 2-4 iunie, Garda Națională de Mediu a desfășurat acțiuni de inspecție și control pe raza județului Timiș.
Controalele au fost efectuate de șapte echipe alcătuite din comisari din județele Gorj, Mehedinți și Bihor, din cadrul Comisariatului Județean Timiș și Comisariatului General, însoțiți de echipaje ale Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara și echipaje ale Poliției, fiind conduse chiar de către Octavian Berceanu, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.
Controalele au vizat mai multe aspecte, dar o importanță deosebită a fost acordată opetatorilor economic care desfășoară activități de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz și punctelor de lucru ale balastierelor.
În urma controalelor s-au aplicat amenzi de peste 1,5 milioane de lei. Printre cei sancționați se află și Primăria Lugoj, care a primit o amendă de 90.000 de lei.
Claudiu Buciu, primarul municipiului Lugoj, susține că amenda a fost acordată „pentru că o fostă administrație a creat un deponeu ilegal” dar și că echipa de control care a descins, vineri, la Lugoj, condusă de comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, nu a văzut, la nici 100 de metri distanță de deponeul primăriei, un crematoriu ilegal de deșeuri, menționând și că, angajații Gărzii Naționale de Mediu “au comis atâtea erori în redactarea procesului verbal încât măsurile (…) se vor dovedi un vădit abuz”.
Iată părerea primarului Claudiu Buciu despre controlul Gărzii Naționale de Mediu, la Lugoj:
„Șeful Gărzii Naționale de Mediu, domnul Berceanu, a descins la Lugoj să vadă doar ce vrea și să-și facă poze. Nu a ținut cont de faptul că gropile de gunoi sunt moștenite de la o fostă administrație, sau de faptul că a autoriza un deponeu legal de gunoi, în România, durează cel puțin un an de zile, iar de construit și de dotat (dacă ai fondurile necesare), mai durează cel puțin un an. Mai mult, n-a văzut domnia sa, la nici 100 m distanță de deponeul primăriei, un crematoriu ilegal de deșeuri. Noi, primăriile, nu avem bani de dat șpagă…
Așadar, cu televiziunea după dânsul și fără să dea nicio recomandare, domnul acesta și-a pus angajații să ne amendeze, în fapt să-i amenedeze pe lugojeni pentru că o fostă administrație a creat un deponeu ilegal.
Am făcut tot ce s-a putut până acum, însă nu putem intra în legalitate și normalitate în șase luni. Nu-i pasă dânsului însă, decât de imaginea sa de zbir care nu vede că statul doarme în raport cu cetățenii sau cu comunitățile locale. Din când în când se trezește să amendeze câte o comunitate sau câte un primar (nicidecum de la USR), pentru că, vezi doamne, nu-și consumă tot bugetul pentru a căra gunoiul sau pentru a-și civiliza peste noapte localnicii certați cu legea sau cu bunul simț.
Știu că legea nu face diferențe. Sunt dispus să plătesc. Nu vrem mila nimănui, dar nici să fim tratați ca subiecte de publicitate în folosul unui demnitar numit pe criterii exclusiv politice. Puteam fi avertizați, nu decapitați (s-au aplicat sancțiunile maxime), pentru ceva ce au lăsat alții să se întâmple.
Norocul nostru este că slujbașii domniei sale au comis atâtea erori în redactarea procesului verbal încât măsurile dânsului se vor dovedi un vădit abuz.
O să-i trimitem și noi fotografii cu depozite ilegale de deșeuri din localități conduse de colegi primari USR, să vedem dacă-i amendează și pe dânșii, fără să țină cont că abia au dat piept cu ce-au lăsat fostele administrații.
Cât despre povești cu deșeuri aduse de peste hotare și îngropate în Banat, observăm doar că dă din gură și nu a avut bani nici măcar de un excavator cu care să descopere adevărul.
Nu în ultimul rând, trebuie să adăugăm la nota de plată lăsată Lugojului și Lugojenilor de către PSD, încă 90.000 RON, pe lângă milioanele de lei cu care am fost și suntem amendați din cauza nefuncționării stației de epurare.
Nu voi obosi să combat golanii din politică, pe cei care au fost puși pe liste și nu-și merită locul, ori pe cei care nu știu decât să se agite pentru imagine, iar nu să trudească pentru binele public, discret și eficient”.