Prima ediție a Conferinței Internaționale de Istorie „Acta Historica Civitatis Lugosiensis”

Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj găzduiește, în perioada 17-19 septembrie, prima ediție a Conferinței Internaționale de Istorie „Acta Historica Civitatis Lugosiensis”.

Manifestarea este organizată de către Școala Gimnazială Nr. 4 Lugoj și Asociația „Honeste Vivere”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Lugoj, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Societatea de Științe Istorice din România – filiala Lugoj, Sindicatul Învățământului Preuniversitar Timiș, Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău, Universitatea din Padova, Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea Europeană „Drăgan” din Lugoj.

Conferința, având tema „Istorie locală și istorie națională în context europeanˮ, se va desfășura pe două secțiuni:

  • Literatură și limbă, comunicare, jurnalism;
  • Istorie și mentalități culturale.

După cum au anunțat organizatorii, la această ediție inaugurală, vor participa magiștri de la prestigioase instituții academice românești și internaționale: prof. univ. dr. habil. Dan Octavian Cepraga (directorul Centrului de Studii Romanistice de la Universitatea din Padova), prof. univ. dr. Ion Eremia (Universitatea de Stat din Moldova), prof. univ. dr. Liliana Rotaru, prof. univ. dr. Igor Șarov (rectorul instituției academice din Chișinău) – președinți onorifici ai Comitetului științific –, prof. univ. dr. habil. Sorin Domițian Șipoș, directorul Școlii Doctorale de Istorie de la Universitatea din Oradea, președintele Comitetului științific, iar ca membri în boardul științific, profesori și cercetători de la Universitatea din Oradea (prof. univ. dr. Gabriel Moisa și prof. univ. dr. Ion Zainea), Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (prof. univ. dr. Ion Cârja), prof. dr. Dumitru Tomoni (președintele Filialei Lugoj a Societății de Științe Istorice din România), muzeograf Daciana Vuia (directoarea Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj), dr. Adrian Deheleanu (muzeograf la Muzeul Național al Banatului Timișoara).

Vor mai fi prezenți doctoranzi din Italia, Republica Moldova și România, formatul manifestării fiind conceput ca o extensie a unor școli doctorale reprezentate.

După conferință, invitaților li se vor prezenta obiective istorice și culturale locale și li se va oferi o selectă serată muzicală, intercalată cu lansări de carte, prezentări de reviste de specialitate și edituri, iar în ultima zi a manifestării, doctoranzii și mentorii lor, acompaniați de istoricii și cercetătorii lugojeni, vor efectua o vizită de documentare la cetatea medievală din satul Jdioara, unde va fi dezvelită și sfințită o placă memorială închinată fostului dascăl al satului, poetul Gheorghe Bălteanu.

“Unul dintre obiectivele primordiale ale proiectului va fi elaborarea, într-un viitor cât mai apropiat, a două lucrări fundamentale pentru învățământul local și zonal, dar și pentru istoriografia românească, Lugojul constituindu-se într-un adevărat punct de miră în istoria națională, cu reverberații semnificative în context european: un compendiu de istorie locală și zonală – manual pentru un opțional în învățământul gimnazial și liceal – și o amplă și documentată sinteză a istoriei Lugojului. Pleiada de harnici și devotați profesori, istorici și cercetători lugojeni, cu suportul unor magiștri de anvergură de la prestigioase instituții academice de profil, reprezintă atuuri esențiale în împlinirea cu succes a dezideratului nostru”, a anunțat prof. dr. Constantin Tufan Stan, inițiatorul proiectului.

ALINA OLAR

 

Lugoj Expres Prima ediție a Conferinței Internaționale de Istorie „Acta Historica Civitatis Lugosiensis” Universitatea Europeană Drăgan Lugoj Jdioara istorie națională istorie locală Constantin Tufan Stan conferință internațională conferință de istorie Acta Historica Civitatis Lugosiensis

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.