Premieră, la Teatrul „Traian Grozăvescu”: filmul „Lugoj – Florența Banatului”, episodul al doilea

Premiera episodului al doilea al filmului  “Lugoj – Florența Banatului” va avea loc duminică, 26 noiembrie 2023, de la ora 17.00, la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu“.

Episodul al doilea al filmului  “Lugoj – Florența Banatului” durează 90 de minute și este realizat de regizorul Vasile Bogdan și Marius Daba (cameraman și editor al filmului).

Filmul “Lugoj – Florența Banatului”, episodul al doilea (partea 1 – 2) este o continuare a episodului realizat anul trecut, care definea identitatea Lugojului ca oraș mutietnic, european și cu o certă vocație ecumenică. Acest episod reprezintă o aventură în spiritualitatea Lugojului din ultimul secol.

Vocația culturală locală a Lugojului face ca traseele să ajungă departe de hotarele urbei, exact acolo unde fiii cei mai talentați au ajuns șă trăiască si să creeze. De asemenea, orașul a adoptat personalități creatoare care și-au găsit un loc pentru manifestare și dezvoltare culturală și artistică. Multe personalități dialoghează și se poate observa că au o legătură organică în a construi o spiritualitate cu o amprentă aparte.

Spectatorii acestui documentar extrem de dinamic și colocvial vor vedea și auzi pe Mihai Brediceanu, Olga Fruma Brediceanu, Gelu Barbu, Dorli Blaga, surorile Dobrin (permanentele gazde ale unor alese întâlniri) dar și muzicieni contemporani precum Florin Paul și Aura Twarowska și plasticieni precum Silviu Oravițzan, Ingo Glass.

Multe alte nume al căror destin s-a legat și de istoria recentă a municipiului vor fi descoperite de spectatori pe parcursul periplului, care cuprinde și o descindere în atmosfera efevescentă a liceenilor actuali ai Liceului „Iulia Hasdeu“ – școală ce  împlinește anul acesta 120 de ani de la înființare.

Parte a evenimentului organizat în cadrul proiectului „Lugoj – Valori în inima Europei“, proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj, filmul – care va fi proiectat în trei episoade – își propune să reliefeze particularitățile urbei de pe Timiș, urmărind istoria, construcțiile spirituale și materiale, dar și atmosfera și perspectivele oamenilor de aici.

Primul episod a fost realizat și proiectat anul trecut, cel de-al doilea episod este pregătit pentru lansare, iar cel de-al treilea episod va fi realizat anul viitor.

Scopul principal al proiectului este promovarea municipiului Lugoj, străvechea așezare de pe malurile Timișului, care a rămas în timp o oază de liniște, lumină și demnitate.  Numită de savantul Nicolae Iorga „Florența Banatului”, tocmai pentru armonia și strălucirea sa, orașul a devenit în timp pilda unei conviețuiri pline de înțelegere și frățești apropieri între oameni de diverse naționalități și confesiuni. 

Astfel, cunoscut ca o adevărată capitală spirituală românească din Banat, Lugojul s-a afirmat și prin largi deschideri europene, datorate personalităților care, prin activitatea lor deosebită au promovat imaginea orașului atât în țară cât și în străinătate. Aceste personalități vor fi onorate, prin acest proiect, fiind prezentate în filmul care a fost realizat cu professionalism, emoție și dăruire de doi profesioniști în domeniu, Vasile Bogdan și Marius Daba.

Accesul publicului la premiera celui de-al doilea episod al filmului este gratuit.

 

Lugoj Expres Premieră, la Teatrul "Traian Grozăvescu": filmul "Lugoj - Florența Banatului", episodul al doilea Vasile Bogdan regizor proiect premiera Marius Daba Lugoj – Valori în inima Europei Lugoj - Florența Banatului Lugoj film eatrul Municipal „Traian Grozăvescu“ capitală spirituală românească din Banat Banat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.