Polițiștii au tras focuri de armă pentru prinderea unui bărbat din Făget, aflat la braconaj

Un bărbat de 39 de ani, din Făget, a fost depistat, în seara zilei de 11 decembrie, în jurul orei 21, în timp ce se afla la braconaj, pe fondul cinegetic Lăpugiu, din județul Hunedoara. Bărbatul a fost depistat în timpul unei acțiuni desfășurate de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Hunedoara, împreună cu polițiști din cadrul Secției de Poliție Rurală Ilia și angajați  ai A.V.P.S..

Pentru prinderea bărbatului, care a încercat să fugă de la locul faptei, un agent de poliţie din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, aflat în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, după efectuarea somației legale, a folosit armamentul din dotare trăgând două focuri de avertisment în plan vertical, cu pistolul din dotare.

Asupra acestuia au fost găsite: o armă de vânătoare (încărcată cu un cartuș de vânătoare), o cartușieră pentru port cartușe de vânătoare pe care se aflau 12 cartușe de vânătoare, o raniță ce conținea 7,7 kg carne de vânat (căprior) şi un sac ce conținea o piele de căprior mascul, cu cap și trofeu.

În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit faptul că bărbatul posedă permis de armă, însă s-a deplasat în fondul cinegetic, unde a împușcat un căprior mascul, fără a deţine o autorizație de vânătoare legală.

Poliţiştii au luat măsura ridicării armei de vânătoare, a muniției aferente, a cărnii de vânat, a pielii și trofeului în vederea expertizării şi au întocmit dosar de cercetare penală în cauză,  sub aspectul comiterii infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor şi braconaj cinegetic.

Agentul de poliţie care a făcut uz legal de armă şi a reuşit prinderea bărbatului aflat la braconaj este acelaşi care, la data de 02.08.2017, în timp ce desfăşura, alături de alţi poliţişti, o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de braconaj cinegetic pe raza satului Tisa, comuna Burjuc, a fost împuşcat în piciorul drept de cu o armă de vânătoare după ce, în prealabil, şi-a declinat calitatea de poliţist şi a solicitat unui bărbat aflat la braconaj să se supună controlului.

La momentul respectiv, agentul de poliţie a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva şi operat de urgenţă, în timp ce colegii lui au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de ultraj  şi uz de armă letală fără drept.

Poliţiştii hunedoreni, sub coordonarea Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au efectuat cercetări în vederea identificării prezumtivului autor, care a reuşit, la adăpostul întunericului, să fugă de la locul faptei, folosind un autoturism de teren.

În urma probatoriului administrat, la data de 21.08.2017, poliţiştii hunedoreni, cu sprijinul colegilor lor din cadrul IPJ Timiş şi IPJ Alba, au efectuat 9 percheziţii domiciliare pe raza localităţilor hunedorene Dobra, Bătrâna,  Lăpugiu, precum şi în localităţi din judeţul Timiş.

În urma acestor percheziţii, poliţiştii au ridicat în vederea expertizării 5 arme de vânătoare şi muniţia aferentă (peste 500 de cartuşe) deţinute legal, precum şi 3 arme de vânătoare deţinute ilegal şi muniţia aferentă (150 de cartuşe, trofee de vânătoare, carne de vânat şi alte bunuri susceptibil a fi  utilizate  în activități de  braconaj cinegetic.

De asemenea, 12 persoane au fost conduse la sediul Poliţiei pentru audieri,  printre aceştia aflându-se şi bărbatul de 41 de ani, din comuna Pietroasa, judeţul Timiş, bănuit de fapta de uz de armă letală fără drept şi ultraj asupra agentului de poliţie al  Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase Hunedoara.

Pentru modul exemplar în care a acţionat, atât în cadrul acţiunii din 2 august, cât şi a celei din 11 decembrie, conducerea IPJ Hunedoara a anunțat că va analiza posibilitatea recompensării agentului de poliţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.