Poetul ucrainean Taras Șevcenko, omagiat la Lugoj

Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România va marca împlinirea a 210 ani de la nașterea marelui poet național al Ucrainei, Taras Grigorovici Șevcenko (9 martie 1814 – 10 martie 1861).

Manifestările omagiale vor avea loc duminică, 10 martie, începând cu ora 12, la bustul marelui poet, situat lângă Biserica Ucraineană din Lugoj.

Programul cuprinde: depuneri de coroane, luări de cuvânt ale oficialităților, prezentarea biografiei poetului, recital de poezii și interpretarea de cântece pe versurile marelui poet ucrainean.

Taras Șevcenko s-a născut la 9 martie 1814, în Morinţî, Ucraina, într-o familie de iobagi. Prin opera sa literară, inspirată din folclorul și miturile locale, Taras Șevcenko a devenit un simbol al culturii și identității ucrainene moderne.

Taras Şevcenko a murit la 10 martie 1861 şi a fost înmormântat în cimitirul Smolensk din Sankt Petersburg. Apoi, potrivit dorinţei sale exprimată în poezia „Testament”, a fost reînhumat în Ucraina, pe dealul Chernecha, astăzi dealul Taras, din oraşul Kaniv.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.