Poetul Taras Șevcenko, omagiat de ucrainenii din zona Lugojului

Marele poet național și pictor al Ucrainei, Taras Grigorovici Șevcenko (9 martie 1814 – 10 martie 1861), a fost omagiat și în acest an de către ucrainenii din zona Lugojului.

Manifestările s-au desfășurat sub genericul „Taras Şevcenko – 205 ani de la naştere” și au debutat la Biserica Ortodoxă Ucraineană „Sfântul Volodemer”, printr-o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu P.On. Ilie Albiciuc, protopopul ortodox ucrainean de Lugoj, după care, la bustul poetului, situat în apropierea lăcașului de cult, au fost depuse coroane, iar corul „Şovcova Trava” („Iarba de mătase”), dirijat de Savana Albiciuc, a interpretat câteva cântece în limba ucraineană.

Apoi, manifestarea a continuat la  Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu”, unde a avut loc un spectacol, susținut de către formații artistice de la Liceul Teoretic “Iulia Hasdeu” Lugoj și de la școlile gimnaziale din zonă.

La eveniment au participat: deputatul Nicolae Miroslav Petrițchi, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, primarul Francisc Boldea, Ivan Liber, prim-vicepreședinte UUR, Gheorghe Hleba, președintele UUR Timiș, Ioan Covaci, președintele UUR Lugoj, alți lideri ai Uniunii Ucraineilor din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.