Pestă porcină africană pe un fond de vânătoare din zona Făgetului

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în urma examinării probelor prelevate de la patru porci mistreți găsiți morți pe raza Fondului de Vânătoare 21 Ohaba, din gestiunea Asociației de Vânătoare Valea lui Liman -Făget.

În urma acestei confirmări, subprefectul Mircea Băcală a convocat o ședință a Comitetului Local de Combatere a Bolilor în cadrul căreia a fost adoptată o hotărâre privind aprobarea Planului de măsuri referitoare la combaterea pestei porcine din Fondului de Vânătoare 21 Ohaba.

Pe raza Fondului de Vânătoarea  21 Ohaba există un efectiv de 95 de capete mistreți, din care 13 au fost vânați, apoi examinați de către LSVSA Timiș, rezultatul fiind negativ în privinţa pestei porcine.

Conform acestui plan a fost stabilită zona afectată care reprezintă o rază de 13 km de la caz /locul unde au fost găsite cadavrele mistreților.

Zona afectată este formată din:

  • zona infectată, care reprezintă o rază de 0-8 km de la locul unde au fost găsite cadavrele de porci mistreți și care cuprinde următoarele localități: Ohaba Română, Rădmănești, Spata, Dubești, Dobrești, Ohaba Lungă – județul Timiș; Bruznic, Pătârș, Zăbalț – județul Arad.
  • zona tampon, de încă 5 kilometri (8-13 kilometri), care cuprinde următoarele localități: Topla, Ierșnic, Cladova, Lăpușnic, Bara, Vizma, Crivobara – județul Timiș; Labașinț, Varnița, Dorgoș, Chelmac, Belotinț, Lalașint, Bătuța, Bata, Nicolae Bălcescu, Țela, Bulci, Bacău de Mijloc – județul Arad.

Fondurile cinegetice cuprinse în zona afectată sunt FV 19 Paniova, FV 20 Bara, FV 22 Bethausen.

Timp de şapte zile se interzice mișcarea animalelor din toate speciile în localitațile aflate în zona afectată (0-13 km).

Pe raza Fondului de Vânătoarea  21 Ohaba există un efectiv de 95 de capete mistreți, din care 13 au fost vânați, apoi examinați de către LSVSA Timiș, iar rezultatul a fost negativ în cazul acestora, în privinţa pestei porcine.

De precizat că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.