Performanță! Elevul lugojean Sergiu Novac – medalie de argint la Olimpiada Internațională de Matematică

Elevul Sergiu-Ionuț Novac, de la Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” din Lugoj, pregătit de prof. Adriana Mariș, și-a trecut în palmares un rezultat extraordinar: medalie de argint la cea de-a 60-a Olimpiadă Internațională de Matematică pentru elevi de liceu, competiție care se desfășoară, în perioada 10-22 iulie, la Bath, în Marea Britanie.

La ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Matematică s-au înscris 621 de elevi, din 112 țări.

România a fost reprezentată de șase elevi, care au obținut o medalie de aur, două medalii de argint și trei medalii de bronz:

  • medalie de aur: Edis Memiș (Liceul Internațional de Informatică Constanța) – un rezultat
    excelent cu care se clasează în primii 15 copii ai lumii;
  • medalii de argint: Sergiu-Ionuț Novac (Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu” Lugoj) și Sebastian-Mihai Șimon (Liceul Internațional de Informatică București);
  • medalii de bronz: Tudor-Darius Cardaș (Colegiul Național ”A.T. Laurian” Botoșani), Andrei-Theodore Mărginean și Nguyen Tran-Bach (ambii de la Liceul Internațional de Informatică București).

În urma acestor rezultate, România s-a situat pe locul 17 în ierarhia mondială. Trebuie remarcat și faptul că medaliile au fost obținute în condițiile în care echipa României din acest an a fost una din cele mai „tinere” din istorie, patru dintre elevi fiind la prima participare la un concurs internațional de seniori de o asemenea anvergură.

Delegația României a fost condusă de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (Leader) și însoțită de conf. univ. dr. Mihai Chiș, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universitații de Vest din Timișoara (Deputy Leader), prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România (Observator și membru al Consiliului de Conducere al Olimpiadei Internaționale de Matematică), Lucian Țurea, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (Observator).

Prima Olimpiadă Internațională de Matematică a avut loc în România, în anul 1959, fiind inițiată de Societatea de Științe Matematice din România. De asemenea, România a mai fost gazda OIM în 1960, 1969, 1978, 1999 și 2018.

Lugoj Expres Performanță! Elevul lugojean Sergiu Novac - medalie de argint la Olimpiada Internațională de Matematică Societatea de Științe Matematice din România Sergiu Ionuț Novac performanță Olimpiada Internațională de Matematică olimpiada de matematică olimpiadă medalii medalie de argint matematică Liceul Teoretic “Coriolan Brediceanu” Lugoj elev echipa României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.