Pe urmele generalului Berthelot! Elevii Liceului „Coriolan Brediceanu”, adevărați ambasadori ai culturii și tradiției românești
Elevii Liceului Teoretic „Coriolan Brediceanu” din Lugoj deschid seria activitaților în cadrul Saison France-Roumanie și pornesc pe urmele generalului Berthelot.
Saison France-Roumanie 2019 coincide cu preluarea președinției Consiliului Europei de către România, cu celebrarea Centenarului de la crearea României moderne și cu sfârșitul Primului Război Mondial. Acest șir de manifestări are menirea de a înnoi imaginea și percepția pe care cele două țări le-au dobândit de-a lungul vremii una despre cealaltă.
Liceul Teoretic “Coriolan Brediceanu” din Lugoj are privilegiul de a deschide seria activităților, alături de Liceul “Pothier” din Orleans, expresie a prieteniei dintre cele două orașe înfrățite, sub egida proiectului “Un siècle d’échange, de partage et d’intimité”.
Cunoscând perfect influența culturii franceze asupra culturii române și contribuția autorilor români de expresie franceză, profesoara Adriana Legret-Raca, de origine română, de la Liceul “Pothier”, alături de colegii din liceul francez, a lansat proiectul în toamna acestui an. Au fost concepute trei axe, trei tipuri de acțiuni, la care vor participa și 12 elevi de la Liceul Teoretic “Coriolan Brediceanu” din Lugoj, însoțiți de profesoarele Maria Păcurar, Adriana Mariș și Lucia Boldea.
Prima axă se referă la un ciclu de conferințe dedicate lui Brîncuși, Mihail Sebastian, Mircea Eliade și Emil Cioran, o conferință a ambasadorului României la UNESCO, Adrian Cioroianu, și o expoziție despre generalul Berthelot și orașul Lugoj, care au fost mediatizate în presa franceză.
A doua axă corespunde schimbului cultural realizat în cadrul parteneriatului internațional stabilit între Liceul “Pothier” și Liceul Teoretic “Coriolan Brediceanu”. Astfel, elevii și profesorii participă în perioada 3-10 decembrie 2018, la activități didactice organizate în școală, vor vizita obiective culturale și istorice din Paris, castelul Chambord de pe Valea Loirei, vor asista la conferințe și expoziții, iar în data 5 decembrie vor fi primți, în cadru oficial, la primăria din Orleans, împreună cu reprezentantul Primăriei Lugoj, Liviu Savescu.
A treia axă se referă la un proiect literar care are drept obiectiv crearea unor nuvele în limba română și limba franceză, care vor fi traduse și publicate în ediție bilingvă. Mentorii acestei activități vor fi prof. Adriana Legret-Raca, prof. Aline El Fakiri, scriitorul Fabien Maréchal și actrița de comedie Aurélie Audax, în colaborare cu Théâtre du Clin d Oeil din Saint-Jean de Bray, din partea franceză și prof. Maria Păcurar, împreună cu prof.dr. Ela Jakab, din partea română.
Așadar, pornind pe urmele generalului Berthelot și urmând, după o sută de ani, exemplul lui Caius Brediceanu, elevii de la Liceul “Coriolan Brediceanu” se transformă în adevărați ambasadori ai culturii și tradiției românești.
Prof. dr. Ioan Aurelian Sima, directorul liceului bănățean, mulțumește Primăriei Lugoj, Asociației “Noi pentru Brediceanu”, elevilor și profesorilor participanți pentru această oportunitate oferită de a promova frumos imaginea liceului, a orașului și a țării, cu speranța că generațiile ce vor urma vor spori prestigiul școlii bănățene și se vor forma în același spirit de toleranță și multiculturalitate.