Patru cadre didactice de la Liceul ”Coriolan Brediceanu”, în Croația, la o acțiune în domeniul Educație Școlară

Al doilea flux al programului de acreditare Erasmus+, acțiunea cheie 1 în domeniul Educație Școlară, de care beneficiază din acest an profesorii și elevii Liceului Teoretic „Coriolan Brediceanu”, a avut loc în perioada 16-22 iulie 2023, când profesoarele Octaviana-Ramona Bululoi (limba franceză), Ramona-Monica Dejica (informatică și T.I.C.), Daniela-Mariana Popovici (biologie) și Eliane-Maria Schmidt (chimie) au călătorit la Rovinj, cantonul Istria, Croația, oraș adriatic cu o antică tradiție care pre datează chiar perioada romană, pentru a participa la două cursuri de formare în utilizarea dispozitivelor TIC și a metodelor moderne, activ-participative de predare: „Gamify your classroom – Motivating Students Digitally in the Modern Classroom” (susținut de trainer Hunter Niederhauser) și „Robotics Workshops for Educators” (susținut de trainer prof. Lovro Šverko).

Cele două cursuri au făcut parte dintr-o ofertă mai complexă a Centrului de formare JUTAKI Bt. – Hungary Expert for Teachers and Students, www.hungary-expert.com/ , care a mai desfășurat în aceeași perioadă și cursuri de: „English Language Course – Beginner Level” & „Intermediate Level”, „Learner autonomy – developing independence in acquiring a language”, „Communication, Emotion and the Silent Intermediate Tone”, „Burnout bei Lehrer(Innen) – Ursachen, Probleme und Präventionswege aktiv angehen”.

„Toate sesiunile de curs s-au desfășurat la Srednja Skola „Zvane Crnje” (Școala medie superioară ”Zvane Crnja”), str. Giosue Carduccija 20, Rovinj, o clădire multiseculară cu aspect relativ familiar , dar într-un decor net marin, cu un ușor aer italienesc, dat de pinii, măslinii și pescărușii care mișunau prin iarbă împreună cu puii lor, dar și cu semnătura specific locală dată de tufele omniprezente de Bougainvillea spectabilis (floarea de hârtie) în nuanțe vibrante de fucsia.

După întâlnirea participanților cu gazdele, de duminică după amiază, 16 iulie, precedată de înregistrarea cursanților și chestiunile administrative (predarea documentelor de înscriere, plata excursiilor opționale și a meselor alese de aceștia), fiecare grup s-a reunit cu trainerul propriu, au fost desfășurate mici sesiuni de inter cunoaștere și au fost prezentate obiectivele cursului și programul celor 5 zile efective de curs. Seara s-a încheiat cu o cină de bun venit, oferită de organizatori la două restaurante locale.

Începând de luni, 17 iulie, diminețile au fost dedicate sesiunilor de curs, în care participanții de la cursul de Robotică au învățat, progresiv, cum să își asambleze și apoi să programeze un robot pentru diferite tipuri de mișcări și operațiuni, iar participanții de la cursul de integrare a jocurilor în procesul de predare-învățare au (re)descoperit diferite platforme educaționale și au învățat o serie de jocuri online pe care le-au adaptat pe parcursul săptămânii pentru diferite discipline și niveluri de vârstă sau competență lingvistică a elevilor lor.

Astfel, au fost abordate: Quizlet, Kahoot, Blooket, Liveworksheets, Learning Apps, ISL Collective, Wordwall, Gimkit, Bamboozle, Flippity, Quizziz, Nearpod, Mentimeter, Whiteboard, Skribbl, Genially, Canva, Prezi, Storyboard That, Socrative, Grammarly, JeopardyLabs, Lyrics Training, urmând ca fiecare cursant să își aleagă modalitățile optime de motivare a elevilor și de angajare a acestora în propriul proces educațional, precum și platformele cele mai potrivite pentru a pune în practică cele învățate în aceste zile.

Dacă sesiunile de curs au fost atât de pline de informații noi, nici după amiezele nu au fost lipsite de mișcare și adrenalină (limitată pe alocuri doar de canicula fulminantă, surprinzătoare pentru o zonă litorală); cum locurile străvechi ale Istriei sunt atât de bogate în natură, istorie, cultură, arome și parfumuri specifice (de trufe, lavandă, măsline, struguri, toate coapte de arzătorul soare adriatic), organizatorii au propus o serie de excursii opționale în zona înconjurătoare. Au putut fi vizitate localitățile Motovun și Groznian, Poreč, Pola, cu celebra sa arenă, gazdă în aceste zile a festivalului internațional de film, ajuns la a șaptezecea ediție, dar și cu catacombele sale, numai bune pentru a scăpa pentru jumătate de oră de arșiță sau de o inopinată furtună de vară, cu vestigiile sale romane și aromele gastronomice, piperate și la gust și la preț .

La o distanță de 3 zile, am beneficiat și de două ieșiri în larg: un tur la apus, în căutarea răcorii și a delfinilor (am găsit o mică mostră din fiecare, dar am dat și piept cu marea într-o corabie de lemn, dar cu motor, pentru confort și viteză), respectiv o minicroazieră pe fiordul Lym, cu o scurtă acostare în orășelul Vršar, în ultima zi de curs, sâmbătă, 22 iulie.

După care, duminică dimineața devreme, ne-am luat rămas bun de la gazde, de la Rovinj și de la Istria, care însă nu ne-a lăsat să plecăm fără să observăm un strop de filosofie a locului, pe care l-am descoperit la aeroport, chiar înainte să pășim spre pistă: „Don’t fill your life with days, fill your days with life!”

Ca și colegele noastre care au parcurs experiența educațională din Bologna, vom disemina, la începutul anului școlar viitor, experiențele acumulate, atât în cadrul consiliilor profesorale cât și al cercurilor pedagogice pe discipline, dar adevărații beneficiari vor fi elevii noștri, care vor avea profesori – mentori, unii mai empatici și mai pregătiți să gestioneze problemele emoționale ale tinerei generații, aflate în continuă evoluție, alții, mai updatați și competenți în a face față generațiilor noi atât de pricepute la gaming, realități augmentate, virtuale, și tot mai interesate de formele de inteligență artificială”, a menționat prof. Daniela Popovici.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus+, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului. Toate informațiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației şi Formării Profesionale și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.