”Pășind prin pădurea de mesteceni”, cu Dan Traian Demeter

În prezența unei numeroase asistențe, marți, de la ora 17, la Casa Bredicenilor din Lugoj, a avut loc o inedită lansare de carte. Este vorba de volumul ”Pășind prin pădurea de mesteceni”, apărut, în bune condiții grafice, la Editura ”Mirton” din Timișoara, semnat de unicul nepot al celebrului tenor Traian Grozăvescu, cunoscutul om de cultură și colecționar lugojean, dr. Dan Traian Demeter.

După cuvântul de venit adresat autorului și auditoriului, gazda și moderatoarea manifestării, Henrieta Szabo, a precizat că interesantul volum cuprinde atât poezii de sertar, în prima sa parte, cât și eseuri, în cea de-a doua, subliniind că și prin această carte Dan Traian Demeter militează pentru ca să se înființeze în Lugoj o casă memorială dedicată marelui cântăreț de operă lugojean, Traian Grozăvescu.

În intervenția sa prof. Marcela Balint, a spus: ”Pe lângă un pasionat colecționar de ilustrate și numismatică am descoperit un scriitor talentat care ne descrie multe lucruri despre istoria și personalitățile Lugojului, dar mai ales despre personalitatea copleșitoare și tragicul destin al lui Traian Grozăvescu, cel care a dovedit că spiritul românesc se împletește cu cel european”.

Poeta Adriana Weimer a vorbit apoi despre activitatea autorului și mai ales despre versurile din acest volum, iar în final a citit câteva poezii.

La rândul său pasionat colecționar și prieten al autorului, muzeograful Oliviu Gaidoș, a vorbit despre celelalte cărți ale lui Dan Traian Demeter, majoritatea dedicate lui Traian Grozăvescu.  „În lumea filateliștilor și cartofililor e cunoscut ca un adevărat maestru, având peste 120 de articole publicate în revistele de specialitate”, a mai spus vorbitorul, adăugând: ”Setea de cunoaștere, istorică, mistică, esoterică, etc. îl caracterizează și i-a fost un sprijin în viață. Să-l sărbătorim la venerabila vârstă de 76 de ani”.

Despre poeziile din volum, Dan Traian Demeter a precizat: ”În 1974 am avut o mare lovitură în viață, decesul soției. Prietenii m-au sfătuit să lucrez mai mult și așa am făcut. În paralel am scris poezii, iar aceste poezii mă făceau să uit necazul avut, erau ca o terapie. Poeziile le-am ținut într-un caiet până anul trecut”. Autorul a citit apoi textul ”Lumi paralele”, iar în final a acordat dedicații și autografe doritorilor.

 

                                                                                    Nicolae Laiețiu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.