Paingul Orb. Recital de sonete și videosonete, la Teatrul Municipal „Traian Grozavescu”

La Teatrul Municipal „Traian Grozavescu” din Lugoj va avea loc joi, 23 martie 2023, cu începere de la ora 19, un recital de sonete și videosonete, susținut de poetul Adrian Munteanu, sub genericul „Paingul Orb”.

Evenimentul, organizat de Asociația Pro Fortuna și Asociația Carpe Diem Arad, cu sprijinul Primăriei Municipiului Lugoj, va fi urmat de o sesiune de autografe și un dialog cu participanții.

Fiind un spectacol de promovare a volumului de sonete „Paingul Orb”, va fi precedat (joi, 23.03.2023) de o întâlnire cu elevii de la Liceul „Iulia Hasdeu” și va continua (vineri, 23.03.2023) cu dialoguri la Liceul „Coriolan Brediceanu” și la Școala „Harul”.

Prețul biletelor, care se vor pune în vânzare cu o oră înainte de începerea spectacolului, la agenția teatrului, este de 30 lei pentru adulți și 15 lei pentru elevi, dar cei care cumpără cartea (50 lei) primesc invitație și la spectacol și la sesiunea de autografe.

Acest gen de spectacol, care s-a constituit, anul trecut, la lansare, într-o premieră în România, aduce în fața spectatorilor un melanj între interpretarea actoricească şi introducerea unui grup de clipuri poetice, o preocupare mai nouă a lui Adrian Munteanu. Realizate cu măiestrie chiar de autor, clipurile alcătuiesc o izbutită selecţie de text, interpretare, imagine şi muzică. La finalul evenimentului, Adrian Munteanu va dialoga cu participanții și va oferi autografe.

„Paingul orb” este cel mai recent volum de sonete al autorului și este, în aprecierea sa, cartea sa de referinţă, oferindu-i motivaţia realizării acestei lucrări într-o formulă grafică de excepţie, sub auspiciile Editurii Arania.

Braşoveanul Adrian Munteanu a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română la Constanţa, a fost profesor, instructor cu probleme de teatru la Casa Municipală de Cultură din Braşov (azi Aşezământul Cultural Reduta), director al Clubului cultural de la Uzina de Autocamioane Steagul Roşu Braşov şi în ultimii 22 de ani a activat ca redactor la Societatea Română de Radiodifuziune, Studioul Regional de Radio Târgu Mureş.

În volum a debutat cu trei cărţi de basme în versuri, ,,Seri cu licurici”: Seminţele (1999), Darurile (2001) şi Bunătatea (2002). A publicat opt volume de sonete și antologia „Fluturele din fântână“. Deţine peste 20 de premii naţionale de interpretare teatrală, de scenariu dramatic şi de regie de teatru.

În prezent susţine o intensă activitate de recitaluri de sonete, în ţară şi în străinătate, conturând formula „Performance Poetry”. În 2017 și 2018 a avut un lung turneu în SUA şi Canada, cu 13 reprezentaţii şi cu participarea la Săptămâna Internaţională de Cultură Românească de la Hamilton. Din anul 2008 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este şi membru al Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Quebec.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.