Orașul Veszprem – prima Capitală Europeană a Culturii din 2023

O delegație formată din peste 40 de jurnaliști din Timișoara și Lugoj a participat, în zilele de 21 și 22 ianuarie, la un eveniment de marcă, în Ungaria: deschiderea oficială de către orașul Veszprem a anului de Capitală Europeană a Culturii 2023.

Deplasarea a fost organizată de Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, cu sprijinul Universității de Vest din Timișoara.

Veszprem, unul dintre cele mai vechi orașe ale Ungariei, care are în prezent 60.000 de locuitori (cam cât avea și Lugojul cu ceva timp în urmă), este una din cele trei Capitale Culturale Europene ale anului 2023, împreună cu Timișoara și orașul Elefsina, din Grecia.

Veszprem este un oraș cochet, situat la circa 15 kilometri de Lacul Balaton, care a luat ființă pe șapte dealuri – Várhegy (Dealul Castelului), Benedek-hegy (Dealul Sf. Benedict), Jeruzsálem-hegy (Dealul Ierusalimului), Temetőhegy (Dealul cimitirului), Gulyadomb (Dealul Ciurdei), Kálvária-domb (Dealul Calvariei) și Cserhát –, cu o istorie bogată, care datează din Evul Mediu și care este cunoscut pentru arhitectura sa medievală și pentru peisajele pitorești.

Orașul Veszprem este cunoscut și ca „Orașul Reginelor”, pentru că, inițial, el a fost un cadou de nuntă din partea regelui Ungariei pentru soția sa, Gisela de Bavaria, prima regină consoartă a Ungariei din secolul XI.

Manifestările oficiale organizate cu prilejul deschiderii anului de Capitală Europeană a Culturii 2023 au debutat cu o conferință de presă, desfășurată la Universitatea Pannon Egyetem, susținută de către Tibor Navracsics – ministrul ungar al Dezvoltării Regionale, Gyula Porga -primarul din Veszprem, și Alíz Markovits – directorul executiv al Asociației Veszprém-Balaton 2023, care au prezentat acest proiect și importanța pe care o are pentru Veszprem și regiunea Bakony-Balaton.

Cu acest prilej, a fost menționat faptul că proiectul Veszprem – Capitală Europeană a Culturii 2023 a beneficiat de o finanțare de 74 miliarde de forinți, adică 190 milioane de euro, din care 72 de miliarde de forinți au fost asigurați de guvernul maghiar, iar restul de două miliarde au fost contribuțiile autorităților locale participante, pentru că în program au fost incluse nu mai puțin de 116 orășele și comune din regiunea Bakony-Balaton, precum și din premiul Melina Merocuri de 1,5 milioane de euro acordat de UE. Din suma alocată, aproximativ o treime este destinată programului și administrării, iar două treimi sunt pentru investiții în infrastructură, pentru că se află în derulare circa 18 obiective de investiții, care vor consolida gradul de atractivitate și oportunități, după finalizarea acestora.

Pe parcursul anului, în Veszprem și în regiunea Bakony-Balaton vizitatorii sunt așteptați la aproimativ 3.000 de evenimente, un program bogat atât pentru localnici, cât și pentru turiștii de pretutindeni.

Cum în anul 2019 Veszprem a primit și titlul UNESCO de Orașul Muzicii, programul cuprinde, în fiecare lună, cel puțin câte un festival muzical, pe diferite genuri: muzică populară, clasică, blues, jazz sau muzică de stradă.

De asemenea, vor avea loc diverse expoziții, spectacole de dans, teatru și manifestări literare.

În Veszprem, anul culturii a fost deschis oficial cu un festival de stradă, care a cuprins numeroase expoziții și concerte în aer liber, cu producții grandioase de muzică, dans, un spectacol de videomapping, proiecții pe clădiri și alte elemente vizuale, la care a participat un public numeros în ciuda ninsorii abundente, și se va încheia cu o petrecere care să cuprindă întregul oraș din apropierea Lacului Balaton.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.