Noi dezvăluiri ale consilierilor independenți: taxă introdusă ilegal în facturile lugojenilor

Consilierul independent Marius Martinescu a declarat că taxa de depozitare a deșeurilor, de 80 de lei pentru tona de gunoi, este încasată ilegal de la lugojeni, precizând că societatea lugojeană Salprest, care este operatorul local de salubritate, încalcă de două ori legea, prin faptul că a acceptat să plătească această taxă către societatea Retim, operatorul deponeului de la Ghizela, dar și pentru că a inclus-o pe facturile lugojenilor, printr-o hotărâre a Consiliului de administrație.

„Taxa a fost transferată ilegal către societatea Salprest, care o încasează deja la fel de ilegal de la populație, încă de la începutul acestui an, fără să ceară Consiliului Local, care e acționarul unic al societății, aprobarea pentru încasarea acestei taxe. Astfel, s-a încălcat ordinul semnat de ministrul mediului pentru stabilirea metodologiei de calcul a contribuțiilor datorate la fondul de mediu, care arată că proprietarii sau, după caz, administratorii de depozite au obligația de a plăti către fondul de mediu taxa pentru deșeurile inerte și nepericuloase încredințate de către terți în vederea eliminării finale, în cuantum de 80 de lei/tona de gunoi. Acest act este în vigoare, astfel că legea obligă în momentul de față societatea Retim, care administrează deponeul de Ghizela, să platească această taxă. Tot în lege se spune clar că această sumă nu poate fi transferată societăților de salubrizare sau beneficiarilor finali, adică populației”, a declarat consilierul lugojean Marius Martinescu, precizând că cei doi consilieri independenți vor solicita societății Salprest să elimine această taxă din facturile emise către persoanele din Lugoj.

„Facturarea acestei taxe nu e legală și noi, consilierii independenți, vom atenționa Consiliul de administrație al societății Salprest și vom solicita eliminarea acestei taxe din facturile către populație și restituirea sumelor eventual încasate în urma facturării. Legea e clară și tariful perceput de Salprest nu are niciun fel de bază legală”, a mai spus Martinescu, precizând că, în cazul în care taxa nu va fi eliminată, consilierii independenți se vor adresa instanței de contencios administrativ și fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.