Noapte de veghe eminesciană, sub semnul identității

Cunoscuta manifestare cultural-artistică lugojeană ”Noapte de veghe eminesciană” s-a desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute, în două instituții fanion ale orașului de pe Timiș: Biserica Ortodoxă ”Învierea Domnului” și Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu”.

Evenimentul cultural a fost organizat de col.(r) Ion Teca împreună cu jurnalistul și scriitorul Nicolae Toma, având ca parteneri: Protopopiatul Ortodox,  Biblioteca Municipală, Casa de Cultură a Municipiului din Lugoj, Editura ”Castrum Thymes” Giroc, Societatea Literar Artistică ”Tibiscus” din Uzdin, Serbia, Școala Gimnazială nr.3 Lugoj, Liceul Tehnologic ”Valeriu Braniște” Lugoj, Ana Lugojana ”Octavian Grup”.

Cea de-a IV-a ediție a acțiunii a avut tema ”Identitate” și a debutat sâmbătă, 11 iunie, la ora 10,30, la Biserica ”Învierea Domnului”, unde cuvântul de bun venit a fost adresat participanților de către Ion Teca și P.On. Ionuț Furdean, protopopul ortodox al Lugojului.

Apoi, un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire a genialului nostru poet național, Mihai Eminescu, după care a urmat un recital de poezie cu mesaj creștin, din creația proprie, susținut de poeții: Nicolae Silade, Remus Valeriu Giorgioni, Maria Rogobete, Loredana Lupescu, Gheorghe Busuioc, Ana Caia, Costel Simedrea și alții, iar un mesaj special a fost transmis publicului de ”Omul orchestră” al teatrului lugojean, actrița și regizoarea Maria Voronca.

De asemenea, solista lugojeană Diana Chirilă, de la Opera Națională Română din Timișoara, a interpretat cântecul religios ”Blândul păstor”, pe versurile poetului creștin Traian Dorz, iar Corul ”Filocalia”, dirijat de Alina Bogoevici, a interpretat câteva pricesne.

Marea supriză a venit în finalul primei părți a manifestării și anume ieșirea la rampă, după câțiva ani de absență, a unei părți a renumitului Ansamblu Coral ”Ion Vidu” din Lugoj, de această dată sub bagheta drijorului timișorean Alexandru Șuca. Ca adevărați profesioniști, cei 12 coriști au interpretat, cu măiestrie, cântece religioase, fiind aplaudați la scenă deschisă.

Partea a doua a manifestării a început, la ora 17, pe scena municipalului lugojean, cu o scenetă, cuprinzând scrisori între Mihai Eminescu și Veronica Micle, interpretată de elevi ai Liceului Tehnologic ”Valeriu Braniște”. Pe aceeași scenă, au recitat din lirica eminesciană și din creația proprie poeți din Lugoj, Deva, Sibiu, Anina, Bocșa, dar și din Serbia, Societatea Literar Artistică ”Tibiscus” din Uzdin fiind reprezentată de cunoscutul scriitor Vasile Barbu. În plus, au fost recitate și poezii în grai bănățean de către o elevă, precum și de către maestrul lugojean al poeziei dialectale, Sergiu Boian.

Programul artistic, alcătuit din mai multe genuri, a fost susținut de: Trupa de dans modern ”Red Wings”, Patricia Roșca (la pian), duetul Aria Lobonea – Larisa Danciu (muzică ușoară), Larisa Macovescu (muzică populară).

În final, scriitorul Dumitru Buțoi, vicepreședintele Filialei ”Valeriu Braniște” Timiș a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) a acordat câteva premii și distincții. Este vorba de rezultatele finale ale Proiectului Internțional de Creație Literar Artistică ”Eminescu un vis în așteptare”, ediția 2021-2022, inițiat și organizat de Asociația Cultural-Umanitară ”Luceafărul de Vest” Timișoara, în parteneriat cu UZP România și UZPR Filiala ”Valeriu Braniște” Timiș. Astfel, au primit Diplome de excelență Ionel Panait și Ion Oprișor, Poezie religioasă – Aurel Muntoiu, Poezie – Nicolae Toma și Mihaela Buțanu, Meritul Cultural – Ion Teca, Adriana Weimer, Nicolae Silade, Constantin Tufan Stan, Remus Valeriu Giorgioni și Nicolae Toma. Marele premiu pentru poezie a fost decernat poetei lugojene Maria Rogobete.

                                                                                     Nicolae Laiețiu  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.