Muzeul din Lugoj sărbătorește Centenarul Marii Uniri

Muzeul din Lugoj continuă seria evenimentelor omagiale prilejuite de aniversarea Centenarului Unirii, cu o nouă manifestare ce cuprinde: expoziţie, lansare de carte  şi  simpozion.

Evenimentul, organizat în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România – filiala Lugoj,  va avea loc pe data de 26 noiembrie, de la ora 17, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj.

În cadrul manifestării, va fi vernisată expoziția „Centenarul Marii Uniri. Contribuții lugojene și bănățene”, cuprinzând 30 de panouri printate în condiţii grafice de foarte bună calitate, care ilustrează evenimentele desfăşurate în urmă cu un secol la nivel local, naţional şi european. În vitrinele expoziţionale, vizitatorii vor putea descoperi importante documente din patrimoniul muzeului, manuscrise de epocă sau vechi publicaţii locale menite a reliefa portretele biografice ale personalităţilor istorice lugojene (Coriolan Brediceanu, Ioan Vidu, George Dobrin, Caius Brediceanu, Valeriu Branişte etc.), de numele cărora se legă, la sfârşit de secol XIX şi început de secol XX, cultivarea sentimentului naţional, şi în egală măsură, organizarea participării la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

“Beneficiind de sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local al Municipiului Lugoj şi dorindu-şi să onoreze curajul și determinarea lugojenilor care, în  marile clipe istorice, au servit cu devotament interesul națiunii române, muzeul nostru a editat, prima broşură omagială din ultimii 10 ani – “Contribuția lugojenilor la înfăptuirea Marii Uniri”. Solemnitatea momentului, ne-a determinat să evocăm publicului larg, într-o manieră succintă, rolul Lugojului în mișcarea de emancipare a românilor din Ungaria și contribuțiile locuitorilor, animați de o puternică conștiință națională, la înfăptuirea Marii Uniri. Prezentarea studiului va fi realizată de autorul acesteia, muzeograful Oliviu Gaidoş”, a declarat Daciana Vuia, directorul Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj.

În cadrul evenimentului va fi lansat și volumul “Banatul și Marea Unire. Bănățeni la Alba Iulia”, avându-i autori pe Ioan Munteanu, Dumitru Tomoni și Vasile M. Zaberca, prezentat de prof. Horaţiu Suciu.

Realizată în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România – filiala Lugoj (președinte prof. dr. Dumitru Tomoni), manifestarea va continua cu simpozionul prilejuit de lansarea numărului 6 al anuarului „Restituiri bănățene”, volum editat sub egida Centenarului Marii Uniri şi care acordă atenția cuvenită, evenimentelor desfășurate acum un secol în spațiul bănățean. În acest sens, vor susţine comunicări ştiinţifice, autorii celor 25 de studii și articole ale revistei, abordând  subiecte dintre cele mai variate: rolul Banatului la făurirea României Mari, diverse aspecte ale acțiunilor desfășurate pentru pregătirea Marii Uniri, participarea bănățenilor la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918.

Evenimentul se bucură de prezenţa corului elevilor de la Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj, coordonat de  prof. Corina Bichiș, care va susţine un moment artistic de piese muzicale pe tema Marii Uniri.

„Prin acest eveniment dorim să aducem un modest omagiu memoriei celor care au facut posibilă naşterea României Mari și vă aşteptăm la manifestarea Banatul și Marea Unire – dedicată în exclusivitate, de Muzeul din Lugoj, sărbătoririi celor 100 de ani de la realizarea  evenimentului fondator al lumii în care trăim”, a mai menționat Daciana Vuia.

Lugoj Expres Muzeul din Lugoj sărbătorește Centenarul Marii Uniri Societatea de Științe Istorice Lugoj restituiri bănățene muzeul Lugoj muzeu lansare de carte expoziție Centenarul Unirii centenarul Marii Uniri bază de lansare Banatul și Marea Unire Bănățeni la Alba Iulia aniversare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.