Muzeul din Lugoj participă cu o nouă expoziție la Programul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”: Patrimoniu bănățean

Muzeul Satului Bănățean din Timișoara  în colaborare cu Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj, au deosebita plăcere de a vă invita să participați la vernisajul expoziției “Patrimoniu bănățean”, ce se va desfășura  în data de 14 iunie 2023, ora 12.00, la sediul muzeului timișorean (Strada Avram Imbroane nr.1, Timișoara).

Manifestarea face parte din programul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”,  fiind dedicată Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România.

În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea admira ansambluri vestimentare tradiționale câmpiei bănățene aflate în patrimoniul celor două muzee. Pe simezele sălii expoziționale din Muzeul Satului Bănățean Timișoara vor fi prezentate panouri foto-documentare cu imagini surprinse, de-a lungul timpului, de fotografii străini în cercetările realizate de aceștia în Banat: Willy Pragher, Denis Galloway, Emil Fisher, Narcis László, Johann Kaspar Steube, dar și de Romulus Vuia.  Imaginile  aduc în prim plan importanța și unicitatea costumului tradițional din Banatul începutului de secol XX.

Scrisorile de călătorie, alături de fotografiile documentare creionează o imagine a alterității, a modului în care era percepută, în epocă, identitatea românilor bănățeni de către alte națiuni, din perspectiva obiceiurilor tradiționale și a portului popular –  relatează curatorii evenimentului, muzeografii Marius Matei și Daciana Vuia.

Expoziția temporară poate fi vizitată în perioada 14 iunie – 14 iulie 2023, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.

 

Lugoj Expres Muzeul din Lugoj participă cu o nouă expoziție la Programul „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii”: Patrimoniu bănățean vernisaj Timișoara - Capitală Europeană a Culturii Timișoara Patrimoniu bănățean panouri foto-documentare Muzeul Satului Bănățean muzeul din Lugoj Muzeul de Istorie Etnografie și Artă Plastică Lugoj Lugoj expoziție ansambluri vestimentare tradiționale

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.