Modernizarea celui mai sărac cartier al Lugojului, o inițiativă a consilierilor Marius Martinescu și Liviu Brândușoni

Neglijat de către administrația locală, cartierul Mondial-Bocșei, cel mai sărac cartier al municipiului Lugoj, ar putea fi modernizat printr-un proiect multianual inițiat de către consilierii independenți Marius Martinescu și Liviu Brândușoni.

Proiectul prevede realizarea unui număr de 72 de apartamente sociale și 192 de apartamente destinate închirierii, în regim de parter plus două etaje, cu stradal rutier și pietonal, parcări, teren pentru servicii, un parc și locuri de joacă pentru copii.

După cum a anunțat consilierul Marius Martinescu, investiția va fi susținută financiar din bugetul municipiului Lugoj și Programul Operațional Regional 2014-2020, etapele anuale de realizare urmând să fie elaborate de către Executiv și supuse spre aprobare Consiliului Local, în 2017 urmând să fie realizată partea de documentație (planul de urbanism zonal, studiile de fezabilitate, documentațiile tehnice și cele pentru realizarea licitațiilor).

În nota de fundamentare a acestui proiect, cei doi consilieri lugojeni amintesc și de o mai veche intenția a administrației locale, din anul 2009, privind modernizarea acestui cartier, făcută în momentul efectuării schimului de teren dintre firma Tehnocer și Municipiul Lugoj, dar care nu s-a mai materializat până în prezent.

Conform documentului, firma Tehnocer a transmis Municipiului Lugoj 25.190 mp de teren cu construcții și 180.336 mp teren fără construcții în intravilanul municipiului Lugoj, pe strada Herendeștiului, și a primit în schimbul acestor imobile, în proprietate de la Municipiul Lugoj, 160.000 mp de teren arabil situat în intravilanul municipiului Lugoj, pe strada Timișorii, și teren cu construcții situat pe strada Traian Vuia.

“Atunci, primarul Francisc Boldea se arăta extrem de îngrijorat de stare socială a cetățenilor din cartierul Mondial-Bocșei și mai ales anunța clarificarea situației locative pentru cei care ulterior schimbului deveneau chiriașii primăriei. Se susținea totodată intenția administrației locale de a investi în transformarea cartierului Mondial-Bocșei prin construcția a 143 de locuințe individuale și 29 de locuințe colective. Acum, la opt ani de la acest schimb de terenuri, dintre cei doi parteneri, firma Tehnocer și primarul municipiului, doar firma Tehnocer și-a realizat planul de investiții, reușind să vândă terenul primit de la primărie, teren pe care s-a construit Centrul logistic al firmei Lidl. Investițiile la nivel de municipiu și promisiunile care au justificat schimbul au fost uitate în toți acești opt ani și doar câteva sute de metri de canalizare s-au realizat din marele program investițional anunțat în acel moment”, a declarat consilierul lugojean Marius Martinescu, precizând că singurele instituții care au realizat lucruri certe pentru populație și pentru susținerea persoanelor cu probleme din zona respectivă sunt Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin Centrul Socio-Educativ „Sf. Ioana Antida”, și, mai nou, Biserica Creștină Baptistă, prin Centrul „Pâinea Vieții”.

(Sursa: ziuadevest.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.