Mobilitate Erasmus+. Elevi din Polonia în vizită la HasdEU

Un grup format din 10 elevi de la XXXVIII Liceum Ogólnokształcące im. Stanisława Kostki Potockiego w Zespole Szkół nr. 79 din Varșovia (Polonia) au participat la o mobilitate Erasmus+ de cinci zile la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj.

Elevii din Varșovia au sosit duminică, 23 aprilie, la Lugoj, și imediat, împreună cu elevii de la Hasdeu, s-au implicat în diverse activități educative, cu scopul de a se cunoaște și de a forma relații specifice unei echipe. După ce s-au intervievat, pentru a descoperii care le sunt pasiunile, elevii implicați în această mobilitate și-au prezentat școlile și orașele în care învață și locuiesc.

În cea de a doua zi, elevii de implicați în mobilitate au fost într-o excursie la Timișoara. Împreună cu elevii de la HasdEU au vizitat Universitatea de Vest din Timișoara, Catedrala Ortodoxă, Piața Victoriei, Piața Unirii, Domul Catolic și Sinagoga din Cetate. Cel mai important moment al zilei a fost activitatea desfășurată la Memorialul Revoluției din Timișoara, unde elevii au învățat despre importanța respectarii drepturilor omului și dezvoltării competențelor civice.

Marți, în 25 aprilie 2023, elevii implicați au vizitat orașul unirii, Alba Iulia, unde, puncte de interes au fost vestigiile romane ale orașului Apulum, catedrala medievală și fortăreața construită de habsburgi în secolul al XVIII-lea. Ziua s-a încheiat cu o vizită la castelul huniazilor din Hunedoara. Participând la această excursie, elevii și-au dezvoltat competențele civice și au înțeles importanța protejarii patrimoniului cultural și istoric.

Miercuri, 26 aprilie 2023, cei 10 elevi din Polonia și-au început ziua la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” cu o activitate în care au învățat câteva cuvinte în limba română. Mai târziu, împreună cu partenerii de învățare de la HasdEu, elevii din Polonia au participat la o oră de engleză și au învățat să danseze dansuri tradiționale ucrainiene și românești. În dupa-amieza zilei de miercuri, elevii români și polonezi au vizitat Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din Lugoj, câteva din cele mai importante biserici din oraș și Sinagoga din Lugoj, unde au discutat despre cultura evreiască cu președintele comunității evreiești, Ivan Bloch.

Joi, elevii români și polonezi au participati la lecții de fizică, educație fizică și geografie și au învățat în mod practic despre tradițiile din România. Tot în această zi, elevii români și polonezi au vizitat Primăria Municipiului și expoziția de la Galeria de artă. După-amiază, elevii au participat la o vânătoare de comori culturale și au învățat despre revoluția română din 1989 și importanța respectării drepturile civice.

Vineri, 28 aprilie, a fost ziua în care au fost realizate activitățile de învățare. Elevii din cele două țări au lucrat împreună, descoperind asemănările dintre istoria Poloniei și României, și au realizat postere care să reflecte cele învățate în această perioadă.

Activitățile vor continua în luna mai, când elevii de la HasdEU vor vizita Polonia.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.