Mezzosoprana Aura Twarowska a înființat Academia de Arte „Lugoj Clasic”
La inițativa și sub direcția artistică a mezzosopranei Aura Twarowksa, Primăria Municipiului Lugoj, Consiliul Local Lugoj și Asociația Enthousiasmos inaugurează, în acest an, Academia de Arte “Lugoj Clasic”.
Având o carieră apreciată la nivel internațional, Aura Twarowska a excelat de-a lungul timpului în arta cântului, susținând mai multe cursuri de perfecționare în tehnica vocală. Câștigând experiență în calitate de director artistic al Concursurilor Internaționale de Canto „Sabin V. Drăgoi” și „Tiberiu Brediceanu” și devenind o bună cunoscătoare a nivelului artistic și al problemelor care apar în rândul tinerilor, renumita mezzosoprană s-a decis să răspundă nevoilor actualei generații de muzicieni prin înființarea Academiei de Arte.
Proiectul Academia de Arte „Lugoj Clasic” se va desfășura în luna septembrie, în orașul străbătut de râul Timiș și va cuprinde specializările: canto, pian, vioară, violoncel și cor.
Oraș cu puternică tradiție muzicală, Lugojul a dăruit marilor scene ale lumii voci de neegalat, instrumentiști și compozitori ce au marcat istoria muzicii la nivel mondial.
„Prin studiu, perseverență, creativitate și colaborare, motivăm dorința tinerilor de a crea artă și evenimente artistice de înaltă clasă. Vrem să fim un loc în care fiecare participant să își găsească potențialul de a străluci. Sunt recunoscătoare colegilor mei artiști, cât și personalităților invitate din alte domenii, care au acceptat să mi se alăture în acest proiect”, a declarat Aura Twarowska, director artistic Academia de Arte „Lugoj Clasic”.
În cadrul Academiei de Arte „Lugoj Clasic” vor avea loc două masterclass-uri de canto, susținute de mezzosoprana Aura Twarowska și bas-barotonul Sorin Coliban (Măiestrie vocală și interpretativă), precum și de regizorul de operă Mariana Emandi – Tiron (Expresie corporală), dar și mai multe conferințe și prezentări:
- Pregătire pentru comunicarea Mass-Media / Dezinvoltură, Imagine, Dicție, Concentrare, Spontaneitate, Siguranță de sine – Claudia Robu, Producător Tv;
- Educație vestimentară – designer Luciana Matei;
- Lugojul, Florența Banatului – simbol al ecumenismului cultural – prof. dr.Constantin-Tufan Stan, muzicolog;
- Fiziopatologie vocală / Igienă vocală – dr. Daniela Mihailovici, medic ORL;
- Managementul carierei – dr.drd. Aura Twarowska, Sorin Coliban, Simona Birău.
Pentru elevii Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj vor fi organizate un masterclass de pian, susținut de prof.univ.dr.habil. Manuela Iana Mihăilescu și dr. Dragoș Mihăilescu (solist al Filarmonicii „Banatul” Timișoara) și un masterclass de vioară, coordonat de Lucian Petrila (Filarmonica „Banatul” Timișoara).
În cadrul Academiei de Arte va mai fi organizat un masterclass de violoncel, susținut de Alexandra Guțu, și va fi înființat un cor de copii, dirijat de prof. Claudia Crețiu.
Prima ediție a Academiei se va desfășura pe parcursul lunii septembrie 2022, astfel:
- 1-9 septembrie 2022 – Masterclass Canto (gala finală – 9 septembrie 2022, ora 19:00, la Teatrul “Traian Grozăvescu”);
- 12-16 septembrie 2022 – Masterclass-urile de Pian și Vioară (gala finală – 16 septembrie, Școala Gimnazială Filaret Barbu);
- 19-23 septembrie 2022 – Masterclass violoncel (gala finală – 23 septembrie, Casa Bredicenilor);
- 1-30 septembrie 2022 – Corul de Copii (concert final – 30 septembrie 2022, ora 18:00, Universitatea Europeană „Iosif Constantin Drăgan”).
Cei care doresc să se înscrie la masterclass-urile organizate trebuie să completeze formularul postat pe site-ul Academiei sau să sune la numărul de telefon: 0752677183.
„Pentru Masteraclass-urile de canto va avea loc o preselecție pe baza unei biografii a candidatului și o înregistrare audio sau video, de maximum 5 minute. Fiind anul în care Academia de Arte ia naștere, participanții beneficiază de sprijinul finaciar al Primăriei Municipiului Lugoj, participarea la Masterclass-uri fiind gratuită. Cazarea se află în sarcina celor care se înscriu”, menționează Diandra David, PR Communication Academia de Arte „Lugoj Clasic”
Dr.drd. Aura Twarowska, mezzosoprană
Cântă pe importante scene ale lumii, precum Wiener Staatsoper (peste 400 de spectacole până acum), Wiener Musikverein (Goldenesaal si Brahms Saal) Carré Theater și Concertgebouw – Amsterdam, Esplanade – Singapore, Bunka Kaikan – Tokyo, Berliner Philharmonie, Rudolphinum Praga, The Shanghai Oriental Arts Center, Seoul Arts Center, National Concert Hall Taipei, Kaohsiung City Culture Center, Opera Națională București, Opera Naţională Română Timișoara, Ateneul Român, Sala Palatului, Radiodifuziunea Română etc.
Cântă multe spectacole de operă (Rogoletto, La Traviata, Otello, Aida, Madama Butterfly, Faust, La file du Regiment, Evgheni Oneghin, Boris Godunov, Elektra, Die Walkuere, Götterdämmerung, Der fliegende Holländer, Der Rosenkavalier, Jenufa etc) și multe concerte vocal-simfonice, sub bagheta unor dirijori de renume mondial, precum Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Donald Runickles, Christian Thielemann, Marco Armiliato, Franz Welser-Möst, Yves Abel, Pier Giorgio Morandi, Bertrand de Billy, Stefan Soltesz, Ulf Schrmer, Pinchas Steinberg, Andris Nelsons, Mikko Franck, Sebastian Weigle, Jin Wang, Cristian Macelaru, Cristian Mandeal, Horia Andreescu și alaturi de soliști ca Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Dimitri Hvorostovski, Sir Bryn Terfel, Roberto Alagna, Carlos Alvarez, Dolora Zajick, Tamar Iveri, Micaela Carosi, Patricia Ciofi, Nina Stemme, Jose Cura, Neil Schikoff, Leo Nucci, Ferruccio Furlanetto ș.a.
Este Doctor in Muzică a Universității de Muzică din București și Doctorand la Management, Facultatea de Economia și Administrarea Afacerilor, UVT.
Din 2018 este Membru Corespondent al Academiei Romano-Americane de Arte si Stiinta. Este membru in Board-ul de Directori al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023
Sorin Coliban, bas-bariton
Cariera sa debutează în martie 1996, la Atena, cu rolul titular din opera Don Giovanni, în regia celebrului bas italian Ruggero Raimondi.
Imediat după acest debut a fost invitat la Londra la Opera Regală (Royal Opera House-Covent Garden) unde a debutat în mai 1996.
Între anii 2000 și 2011 a avut numeroase apariții pe scenele teatrelor de operă și a festivalurilor din întreaga lume: San Francisco (War Memorial Opera House), Tel Aviv (New Israeli Opera), Monte Carlo, Bergen (Norvegia), Tokio, München(Staatsoper), Düsseldorf (Germania), Basel, St.Gallen, Luzern (Elveția), Wiener Festwochen, Bregenz(Bregenzer Festspiele), Klagenfurt (Austria), La Coruña (Mozart Festival-Spania), Pesaro (Rossini Opera Festival- Italia),Edinburgh (Festivalul de la Edinburgh) și altele.
Din septembrie 2004 și pâna în 2020 este angajat la Operele Staatsoper și Volksoper din Viena în ansamblul de soliști, dar continuând să fie invitat și în alte teatre și festivaluri.
În vara anului 2013, Sorin Coliban debutează la Festivalul Richard Wagner de la Bayreuth, Germania într-o complet noua producție a Inelului Niebelungilor de R. Wagner, regizat de regizorul din Germania Frank Castorf și dirijat de Kirill Petrenko din Russia, fiind doar al doilea solist român care a avut șansa de a cânta la Festivalul de la Bayreuth. Primul a fost Dimitrie Popovici- Bayreuth care a cântat acolo la sfârsitul secolului XIX.
În 2021 a debutat la Teatro Scala din Milano (Salome), unde a revenit și în 2022 (Un ballo in Maschera).
Participă la înregistrări audio și video realizate de firmele EMI-Classics și Naxos. A făcut parte din multe transmisii la radio si TV precum si Opera in Cinema in Austria ORF-Ö1, Anglia BBC, Romania etc.
Marina Emandi – Tiron, regizor
A studiat la Institutul de teatru „I.L.Caragiale”, secţia regie de teatru, promoţia 1970, clasa prof. Radu Penciulescu.
A debutat în anul 1971 la Opera Română din Timişoara, unde a montat Le Nozze di Figaro, Don Giovanni, Elixirul dragostei, La Traviata, Rigoletto, Faust, Carmen, Cavaleria Rusticana, La Cenerentola, La Boheme, Suor Angelica, sau operete ca: Văduva veselă, My fair Lady, Mam ‘zelle Nitouche etc. A montat la Opera Națională București, la Opera Brașov, Opera și Teatrul Național Iași, Teatrul Municipal Ploiești, Teatrul German de Stat Timișoara.
Claudia Crețiu, dirijor
A urmat secția dirijat Cor Academic, clasa prof univ dr. Marin Constantin, 1998 și un Master în Stilistică Dirijorală, 1999, la Academia de Muzică București
În anii următori a fost artist liric corepertitor, apoi dirijor secund al Corului Național de Caneră Madrigal, cât și al Corului de Cameră Da Capo.
În Lugoj a cântat în Corul Ion Vidu, a fost dirijor al Corului Armonii al Școlii de Muzică F. Barbu, Lugoj (2001-2019), cât și al Corului Mixt al Bisericii Harul.
Este professor de pian în cadrul Școlii Gimnaziale de Muzică Filaret Barbu.
Alexandra Guțu, violoncelist
A absolvit Conservatorul din Bucureşti, unde a studiat cu Serafim Antropov, fost partener de scenă al lui George Enescu. Mai târziu, a urmat cursuri de perfecţionare la Paris și Salzburg. A avut prima apariţie importantă la 12 ani, în Dublu concert de Händel, împreuna cu Wolfgang Laufer, celebru violoncelist din SUA.
Alexandra Guţu a concertat cu orchestre din Europa, Asia, America de Nord şi Sud. În 3 oct. 2004 a fost solista unui concert de excepţie în Thailanda, la Bangkok, interpretând Concertul de Antonin Dvorak în faţa reginei Thailandei şi a 1700 de spectatori.
Lucian Petrilă, violonist
Este absolvent al Facultății de Muzică din cadrul U.V.T, debutând ca solist în 1996 în Concertul pentru vioară și orchestră de J. Brahms, acompaniat fiind de orchestra Filarmonicii Banatul. De la acea dată a devenit membru al acestei orchestre. A urmat cursuri de măiestrie artistică împreună cu Jaques Saint Yves, Jean Francois Antoniolli. Timp de aproape 30 de ani a interpretat muzică sub tutela Filarmonicii Banatul, a avut întâlniri cu muzicieni valoroși, prezențe în festivaluri consacrate, turnee organizate în țări de pe 4 continente. Aflat într-o căutare continuă a emoției artistice, Lucian Petrilă se dăruiește publicului român și din străinătate cu perseverență, în diverse ipostaze: în diferite orchestre simfonice sau camerale, intrând în repertoriul solistic și trecând de la vioară la violă cu ușurință, abordând toate epocile muzicale, de la muzica modernă până la baroc.
Prof.univ.dr habil. Manuela Iana Mihăilescu, pianist
Este absolventă a Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu Bucureşti, specialitatea muzică instrumentală – pian. Este Doctor în muzică, titlu obținut la Universitatea de Muzică din Bucureşti Are o specializare post-universitară în străinătate, la Real Conservatorio Superior de Musica din Madrid (Spania), noiembrie 1993-ianuarie 1994, specializare în interpretare pianistică şi în muzica spaniolă pentru pian, sub îndrumarea profesorului şi pianistului Guillermo Gonzales.
Este Solist onorific al Filarmonicii Banatul din Timisoara și Director artistic al Festivalului Internațional Zilele Muzicii la Oravița. În 2014 obține titlului de Abilitat (Habil.), iar din 2016 este Profesor universitar la Universitatea de Vest Timișoara.
A susținut cursuri de măiestrie pianistică (master class) la: Conservatorul de Muzică din Guadix (Spania), 1996 Conservatorul Superior de Musica Victoria Eugenia din Granada (Spania), 2005, 2006, 2011 Conservatorul A. Buzzola din Adria, Italia, 2010 Concervatorul L. Perosi din Campobasso, Italia, 2012, 2013 Conservatorul A. Campiani din Mantova, Italia, 2014 Cursuri de vară în cadrul Festivalului Zilele Muzicii la Oraviţa, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018, 2019 Cursuri de măiestrie orgnizate de Colegiul Național de Artă Ion Vidu din Timișoara – 2015 ; de Universitatea Agder, Kristiansand, Norvegia – 2016 ; de Universitatea MSPU – Moscova, Rusia – 2018, de OAMK – Oulu, Finlanda – 2018, Academia de Muzică P. Vladigherov – Sofia, Bulgaria – 2019.
Dr. Dragoș Mihăilescu – pianist
Este solist concertist al Filarmonicii Banatul din Timișoara. A studiat pianul la Liceul de Artă Ion Vidu din Timişoara şi apoi la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti. A obţinut Premiul I la ediţiile concursului naţional din 1981, 1983, 1985, 1987, 1989, ca solist sau în formaţii de muzică de cameră. A fost premiat pentru cea mai bună interpretare a Sonatei a III-a în caracter popular românesc de G. Enescu la Concursul naţional G. Dima (Cluj-Napoca), ediţia 1985
Din anul 1990 este şi cadru didactic asociat la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul UVT. Din anul 2012 deține titlul de Doctor în muzică, doctoratul fiind susținut la Universitatea Națională de Muzică din București.
A făcut parte din juriul unor concursuri naţionale şi internaţionale: Concursul internaţional de pian de la Braşov (ediţiile 1994, 1995), Concursul internaţional de pian Ella Philipp, Timişoara, 2008, Concursul Internațional Carl Filtsch, Sibiu, 2016, Concursul international de pian de la Aquaviva delle Fonti, Italia, 2018. etc.. Este director artistic al Festivalului Internațional ArteORA din 2018.
Felicitări Aura Twarowska !
Ești Divină ! O Prea frumoasa Zeiță !
Adevărata și Divina Noastră Împărăteasă plină de Lumină a Inimilor Noastre !
Adevărata și Divina Noastră Împărăteasă plină de Lumină a Păcii !
Adevărata și Divina Noastră Împărăteasă plină de lumina a Imensei Noastre Minunate Țări și Lumi !
Te iubim din tot sufletul !
Iubire infinită pentru Minunata Noastră Împărăteasă plină de Lumină, Doamna Aura Twarowska !
Felicitări Aura Twarowska !
Ești Divină ! O Prea frumoasa Zeiță !
Adevărata și Divina Noastră Împărăteasă plină de Lumină a Inimilor Noastre !
Adevărata și Divina Noastră Împărăteasă plină de Lumină a Păcii !
Adevărata și Divina Noastră Împărăteasă plină de Lumina a Imensei Noastre Minunate Țări și Lumi !
Ești un Minunat Univers plin de Iubire, Lumină, Viață, Pace, Armonie, un Soare ce ne luminează oriunde suntem în această țară, pe aceată planetă și… în Univers !
Ești o Minunată Simfonie a Iubirii, Luminii, Vieții !
Te iubim din tot sufletul !
Iubire infinită pentru Minunata Noastră Împărăteasă plină de Lumină, Doamna Aura Twarowska !