Meseria de detectiv poate fi practicată și de femei?

În secolul XXI, femeile nu mai au nici un fel de îngrădire în țările occidentale, nici în ceea ce privește practicarea unei meserii. Astfel că cele care sunt atrase de job-ul de detectiv privat pot practica această meserie, singura condiție fiind aceea de a urma pașii necesari pentru obținerea atestatului profesional. În plus, în țara noastră există Asociația Națională a Detectivilor din România, aceasta fiind condusă de o femeie – Maria Bumbaru, prima femeie detectiv din România.

Care sunt pașii de urmat pentru a deveni detectiv privat?

Persoanele care doresc să urmeze o carieră de detectiv privat, indiferent de sexul acestora, trebuie să îndeplinească anumite criterii, cum ar fi:

  • să aibă cetățenie română sau a unui stat care face parte din Uniunea Europeană;
  • să nu dețină nicio condamnare pentru infracțiuni săvârșite intenționat;
  • să fie apte medical;
  • să aibă cel puțin studii medii și să finalizeze cursurile unei Școli Postliceale de Detectivi (există chiar și un Colegiu în cadrul căruia se studiază specializarea de Detectiv Particular) sau să fi deținut o funcție în cadrul unei instituții din domeniul ordinii publice și siguranței naționale.

De asemenea, candidații pentru profesia de detectiv privat trebuie să promoveze un examen de atestare, organizat de Inspectoratul General al Poliției Române. Odată obținut atestatul, aceștia pot lucra numai în cadrul unei agenții de detectivi privați sau unui cabinet individual. În plus, cei care doresc să devină detectivi privați trebuie să dețină anumite calități, care au rolul de a-i ajuta în demersurile pentru aflarea adevărului: inteligență, diplomație, empatie, perseverență, cultură generală.

Cum sunt văzute femeile în branșa detectivilor privați?

Cei care au nevoie de serviciile unui detectiv Timisoara nu se gândesc ca în momentul în care să solicite serviciile unei astfel de agenții să ia legătura cu o femeie detectiv, adesea această meserie fiind asociată cu reprezentații sexului masculin.

Într-adevăr, meseria de detectiv privat este una care vine însoțită de multe riscuri, cei care o practică fiind uneori nevoiți să se pună în situații periculoase pentru a putea afla informațiile de care au nevoie. Dar femeile sunt mai atente, în general, la detalii și se pot infiltra mai ușor în alte contexte pentru a obține informații esențiale pentru rezolvarea cazului.

Astfel că, deși poate părea inedit, femeile sunt detectivi la fel de buni ca și bărbații, iar încredințarea unei misiuni în mâinile unei femei-detectiv este la fel de sigură ca în oricare altă situație. Acestea trebuie să fie foarte atente la siguranța lor personală, deoarece unele demersuri pot deranja anumite persoane, dar femeile care activează într-un astfel de domeniu sunt pregătite să poată face față oricărei situații.

În plus, o pregătire continuă și pasiunea pentru meseria pe care o practică pot ajuta pe oricine să facă performanță în domeniul în care activează, chiar dacă este vorba despre o femeie care lucrează într-o „lume a bărbaților”. Acest lucru este confirmat atât de femeile care au rămas în istorie, cât și de cele care au reușit să se facă remarcate într-un astfel de domeniu în zilele noastre.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.